Volledig scherm
Perry Muller von Czernicki © Jean Pierre Reijnen/FotoMeulenhof

Kemphanen-captain: 'Zeker in deze opzet is het NK een serieuze prijs'

EINDHOVEN - Na een roerige week waarin ijshockeyclub Eindhoven Kemphanen de landelijke media haalde, staat de club nu voor een belangrijk weekend: de strijd om het Nederlands kampioenschap in Heerenveen. Zaterdag is de halve finale tegen Hijs Hokij Den Haag. Bij winst volgt zondag de finale. Aanvoerder Perry Muller von Czernicki (42) kijkt vooruit.

Jullie coach Willem van de Kraak zei onlangs: 'Mijn spelers zijn al weken bezig met het NK.' Merk jij dat ook?

Er is veel over gepraat. We hebben veel jonge jongens die nog geen finales hebben gespeeld op dit niveau. Dat het heel speciaal is om in zo'n weekend voor het Nederlands kampioenschap te spelen, dat kwartje is een aantal weken terug gevallen. Of ze zenuwachtig zijn? Nee, ik bespeur de wil om te willen spelen. Het is meer opwinding dan zenuwen.

Hoe geldt dat voor jou, je weet hoe het is om landskampioen te worden met Tilburg Trappers?
Dat is al weer even geleden, ik was toen begin twintig. Ik ben er toch ook al wel even mee bezig. Ook voor mij wordt het een heel mooi weekend. Tijdens finales gelden andere regels. Het spel is harder, sneller. Het is de eerste keer dat het NK gespeeld wordt in deze opzet, met een finale weekend. Ik vraag me of hoe groot en druk het wordt. Je zit zo dicht bij het kampioenschap. De vier teams (Heerenveen, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven, red.) zijn aan elkaar gewaagd. Het komt aan op één wedstrijd, toch wat anders dan de play-offs in de BeNe-League waar je best-of three of best-of-vijf speelt.

Wat is er nodig om de finale te halen?
Wat we het hele seizoen al doen, 200 procent er staan en heel hard werken. Het is zeker tien jaar geleden dat Kemphanen überhaupt een play-off haalde. Dit seizoen hebben we best wel een prestatie neergezet. Dat besef is er in de groep. Aan het begin van de competitie zeiden we al tegen elkaar: dit kan wel eens een apart seizoen worden. Er hangt een goede chemie in het team. Iedereen werkt voor elkaar. Iedereen vult elkaar aan, ook buiten het ijs.

Welke prijs win je liever, het NK of de BeNe-League, de competitie van Nederland en België?
Qua naam het NK, als Nederlandse club zijnde. Zeker in deze opzet is het een serieuze prijs, vorig jaar kreeg de Nederlandse ploeg die het verst kwam in de BeNe-League automatisch de Nederlandse titel. Was het meer een troostprijs. Maar de route naar de titel in de BeNe-League is zwaarder.