Volledig scherm
Jeffrey Herlings in actie tijdens de laatste Grand Prix in Lierop, in 2013. © Ray Archer/KTM

Motorcrossers in het gedrang door verdwijnen circuits

EINDHOVEN - Motorcrossers verliezen in Nederland steeds meer terrein. Letterlijk. Nu wordt het voortbestaan van het circuit in Lierop bedreigd.

De dreigende sluiting van circuit De Herselse Bossen in Lierop baart Carlo Hulsen, oud-Nederlands kampioen én huidig assistent-bondscoach van de KNMV, zorgen. Zijn sport komt in het gedrang. Voor elke baan die dicht moet, komt er niets terug. Zo gaat het al jaren. Hij kan zo tien verdwenen circuits opnoemen binnen een straal van 40 kilometer van zijn woonplaats Son en Breugel. ,,Veelal fantastische banen. De vrijwilligers van de motorclubs hebben tot op het bot gestreden voor hun circuit, maar die zijn de nek omgedraaid wegens geluidsoverlast.”

Kloof

Hulsen (bouwjaar 1967) heeft de tijd meegemaakt dat er in élk Brabants dorp gecrosst kon worden, circuits waren vaak niet eens afgesloten. ,,Als je de sport op peil wilt houden en verder ontwikkelen, moet er wel gecrosst kunnen worden”, stelt Hulsen. Hij is bang dat er straks weer een kloof valt na het tijdperk Jeffrey Herlings. Na de wereldtitels van Dave Strijbos, John van den Berk en Pedro Tragter duurde het vijftien jaar eer Nederland weer enigszins aan kon haken bij de internationale (sub)top met Marc de Reuver en Erik Eggens.

Lees zaterdag het volledige verhaal in het Eindhovens Dagblad