Volledig scherm
Een flinke tik uitdelen is geen probleem bij Roller Derby. De Eindhovense ploeg speelt hier in het groen. foto Bert Jansen

NK Roller Derby: bloed, skates en tranen in Eindhoven (video)

EINDHOVEN - Nederlands kampioen Rock City Rollers is er zondagavond niet in geslaagd hun titel Roller Derby te prolongeren. De ploeg verloor de finale van A'dam Derby uit Amsterdam.

Had Roller Derby, ook wel rugby voor vrouwen op rolschaatsen genoemd, eerder het imago van een showsport met snelle meiden in korte broekjes en netkousen, het is volgens captain Marjolein 'Marcie' Bekkema van de Rock City Rollers de laatste jaren snel een echte sport geworden. "Zonder intensieve training en krachttraining heb je tegenwoordig niets op de baan te zoeken. Zit het daarmee wel goed dan is er plaats voor showelementen."

Wie Roller Derby voor het eerst ziet, snapt er weinig van. In het kort gaat het er om dat één skater (de zogenoemde jammer) van een team door een blokkade van vier tegenstanders moet zien te breken en vervolgens een rondje 'winst' moet maken. Om het ingewikkeld te maken hebben beide teams op hetzelfde moment zowel een 'jammer' als 4 blokkers in de ongeveer 40 meter ovale baan. Elke tegenstander die de jammer passeert betekent een punt. Het flitsende van de sport blijkt uit de scores: 180-140 is geen ongewone uitslag.

Nederland telt 18 teams en is een subtopper in Europa. In het nationale team spelen 5 speelsters van Rock City Rollers.

Lees het complete verhaal in het ED van maandag, via de digitale krant.

Nederlands kampioen Rock City Rollers is er zondagavond niet in geslaagd hun titel Roller Derby te prolongeren. De ploeg verloor de finale van A'dam Derby uit Amsterdam.