Volledig scherm
Clubheld Peer Henraath van turnvereniging Den Akert.

Peer is bij Den Akert in Geldrop bijna fanatieker dan de turners zelf

GELDROP - Het ED draagt sport in de regio een warm hart toe. Van voetbal tot korfbal en van biljarten tot shorttrack. Daarom organiseert het ED de verkiezing ‘Clubhelden van de amateursport’.

Naam: Peer Henraath
Leeftijd: 49 jaar
Club: Turnvereniging Den Akert Geldrop/Mierlo

Meerkamp
Op zondag om zes uur 's morgens in de auto stappen voor een turnwedstrijd in Groningen? Peer Henraath van de Geldropse turnvereniging Den Akert draait er zijn hand niet voor om. "Ik schrijf ieder jaar tien jongens in op de landelijke meerkamp. Dat kan overal zijn, ook bijvoorbeeld in Heerenveen. Maar 't is juist leuk om met die groep door het land te gaan."

Turnen zit de trainer naar eigen zeggen in het bloed. "Ik heb vroeger zelf ook op niveau geturnd en daarna op verschillende plaatsen les gegeven. Mijn zus trainde al bij Den Akert en vroeg of ik niet een jongensgroep onder mijn hoede wilde nemen." Zo begon de turncoach tien jaar geleden met een clubje van jongens tussen de acht en tien jaar oud. Een decennium later zijn de prestaties om over naar huis te schrijven. "De resultaten zijn heel goed. Vorig jaar hadden we zelfs drie Nederlands kampioenen."

Fanatiek
Dat is mede te danken aan het enthousiasme van Henraath. "Ik ben bijna nog fanatieker dan de jongens zelf. Het is heel simpel: zij worden ouder en willen verder komen, wanneer je dan als club geen aanbod hebt, gaan ze weg. Turnen is een sport waarbij je intensief moet trainen. De jongens staan zeven tot acht uur per week in de sporthal. Ik ben er zelf nog langer mee bezig om overal bij te zijn en de methodes voor te bereiden."

Met beperkte middelen maakt de trainer er het beste van. "We zijn op een niveau gekomen dat we eigenlijk in een turnhal zouden moeten trainen. Nu doen we dat één keer per maand en werken we de rest van de tijd in een gewone gymzaal. Daar moet ik creatief zijn en alles stapje voor stapje doen, maar omdat we nu verplicht zijn om de trainingen in de turnhal goed voor te bereiden, helpt dat misschien wel in de uitvoering."