Volledig scherm
Kim Dillen, winnares van de Gemert City Run. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Pijnvrije Kim Dillen geniet weer van lopen

GEMERT - Kim Dillen had zich er eigenlijk al bij neergelegd dat ze haar ultieme doel om deel te nemen aan de Olympisch Spelen van Tokio in 2020 moest laten varen. Hypermobiele enkels zorgden voor pijn en onzekerheid. Maar na een operatie in september is de weg naar herstel ingezet. ,,De pijn is helemaal weg en ik kan echt weer genieten.”

Vorig jaar na het EK halve marathon in Amsterdam was Dillen er klaar mee. ,,Ik dacht echt dit gaat te ver”, blikt de 34-jarige loopster van Eindhoven Atletiek terug. ,,Na het EK was ik ook totaal niet meer met Tokio bezig.” Stukjes loszittend bot bleken de oorzaak te zijn dat ze steeds pijn kreeg.

Het herstel na haar enkeloperatie in september duurde langer dan verwacht. ,,Artsen zeiden dat ik begin december weer wedstrijdfit zou zijn. Maar toen kon ik amper weer normaal lopen, dus moest ik door mijn omgeving wel getemperd worden. Voor mijn gevoel heeft het erg lang geduurd. Te lang.”

Verrassing

Vrij snel na haar rentree werd Dillen veertiende op het NK 10 kilometer en op het NK halve marathon in maart veroverde ze al weer brons. ,,Dat kwam als een verrassing”, zegt Dillen, die bij de Stevensloop een tijd noteerde van 1.17.56 uur op de halve marathon. ,,Maar het voelt ook gewoon heerlijk om weer zo goed te lopen.”

Bij de Gemert City Run trof Dillen zaterdagavond goede tegenstand van Fanos Tekle en Tirza van der Wolf. In het tweede rondje van 2,5 kilometer sloeg de Eindhovense een gaatje en werd ze in 17.01 minuten de snelste vrouw. ,,Ik ken de organisatoren goed en wilde hier graag een keer meedoen. Vorig jaar was ik helaas geblesseerd. Het is een zeer technisch parcours met veel bochten en verschillende ondergronden.”

Dillen gaf slechts vijftien seconden toe op de winnaar bij de mannen Essi Darvishi. Op de 10 kilometer ging de winst naar Paul Zwama. In een tijd van 31.36 bleef hij Onesphore Nkunzimana en Tecle Mekonen voor.

Voor Dillen zijn het drukke tijden. ,,In deze fase van het seizoen loop ik veel snelheidswedstrijden. Ik voel ook echt dat de snelheid weer terug komt.” Zaterdag komt Dillen met Eindhoven Atletiek in actie op het NK voor clubteams. ,,Ik start op de 1.500 en 3.000 meter en hoop dat we een podiumplaats kunnen behalen. Een dag later loop ik de Marikenloop in Nijmegen. In het najaar gaat de focus weer op de marathon.”