Volledig scherm
Geert Janssen geeft tijdens de training aanwijzingen aan onder anderen Joeri Verlinden. Foto Kees Martens/fotomeulenhof © Fotopersburo van de Meulenhof BV

PSV-zwemcoach Janssen (25) traint vroegere voorbeeld Verlinden (29): 'Een eer'

De nieuwe coach van PSV zwemmen, de 25-jarige Geert Janssen uit Geldrop, weet wat hij wil. ,,De KNZB-route is één weg, er leiden meer wegen naar de top."

Langs de badrand windt coach Geert Janssen van PSV zwemmen zich op. Enkele jonge zwemsters verdringen zich naar zijn mening te lang voor het trainingsschema dat aan het startblok hangt. Janssen is vanwege een ingrijpende voetoperatie even niet zo mobiel en roept de dames vanaf een afstandje streng tot de orde. ,,Ja die preken van mij kennen ze ondertussen wel", zegt hij even later. ,,Kijk, ze doen het niet voor mij, hè?"

Wie de nieuwe trainer-coach van PSV tijdens de avondtraining met 24 zwemmers observeert, ziet een zelfverzekerde jongeman die er kort op zit. Met zijn 25 jaar is hij iets ouder dan de meeste van zijn pupillen, maar vier jaar jonger dan zijn bekendste zwemmer: Joeri Verlinden. Voor de bijna 30-jarige Limburger is er geen plek meer in het Nationaal Trainingscentrum (NTC), hoewel hij zich wel heeft geplaatst voor de EK zwemmen kortebaan in Kopenhagen volgende maand.

Volledig scherm
Joeri Verlinden. © Foto: SCS/Sander Chamid

Hierop koos Verlinden ervoor zijn zwemcarrière voort te zetten bij PSV. ,,Ik vind het een eer dat Joeri voor PSV en voor mij heeft gekozen", zegt Janssen. ,,Toen ik zelf nog zwom, was Joeri een van mijn voorbeelden. Voor de trainingsgroep is zijn komst heel belangrijk geweest. Zwemmers als Arjan Knipping en de jonge Ruden de Ridder trekken zich aan hem op. En ja, misschien is deze verandering wel goed voor Joeri. Dat heb ik ook tegen hem gezegd; je moet er kracht uit putten."

Dankbaar

Verlinden wil zelf weinig kwijt over de achtergrond van zijn uitsluiting bij het NTC. De vlinderslagspecialist mag nu geen gebruik meer maken van bijvoorbeeld de fysiotherapeut en het krachthonk. ,,Ook moet ik alles rond wedstrijden zelf regelen en betalen, zoals de vlucht en hotelkosten. Maar ik kijk vooral naar wat ik nog wel kan in deze situatie. Ik heb nog altijd de drive en passie om iedere dag te trainen. En ik ben PSV super dankbaar voor wat de club allemaal voor mij doet." Ook de samenwerking met Janssen verloopt voorspoedig. ,,Geert komt met nieuwe ideeën. Hij is heel gedreven en leergierig. Samen schrijven we de trainingsschema's."

Quote

Ik heb nog altijd de drive en de passie om iedere dag te trainen.

Joeri Verlinden

Deze avond trekt de Verlinden zijn baantjes tussen heel veel talentvolle PSV-zwemmers. ,,Met zeven man één zwembaan delen, valt nog mee. Vaak moeten we met acht à tien zwemmers een baan delen. Niet ideaal, maar te doen."

Het contrast met de topzwemmers die een paar banen verderop in hetzelfde Eindhovense wedstrijdbad trainen, is gigantisch. Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo deelt haar baan met één andere zwemster. Waar de 28 zwemmers van PSV het moeten stellen met vier zwembanen, hebben de twaalf NTC-zwemmers zes banen tot hun beschikking. PSV-coach Janssen klaagt er niet over. De oud-zwemmer van PSV (van zijn 7e tot 18e) is superblij met de kans die de club hem heeft gegeven. Sinds ruim twee maanden voert hij de scepter als hoofdcoach van PSV zwemmen. Hiervoor werkte hij twee jaar als assistent van Thijs Hagelstein en eerder was hij vijf jaar trainer-coach in Den Haag.

Van den Hoogenband sr.

Janssen wil van PSV 'weer een powerhouse'. ,,Wij moeten een goed vangnet vormen voor zwemmers die afhaken bij het NTC. Er leiden meer wegen naar de top. De KNZB-route is één weg. Wij doen het op onze manier. Ja dat klinkt ambitieus. Maar je mag groot denken. Dat deed Cees-Rein van den Hoogenband begin jaren 90 ook", verwijst Janssen naar VDH sr. die een professionaliseringsslag doorvoerde.

De coach is bezeten van zijn vak. Hij is parttime in dienst van PSV, maar is 's ochtends om half zes in het zwembad en trekt 's avond kwart over zeven de deur achter zich dicht. ,,Heel soms ga ik tussendoor naar huis." De KNZB ziet ook zijn potentie. Niet voor niets is hij als eerste clubcoach in jaren verkozen om deel uit te maken van de begeleidingsstaf van zwemmers voor de EK in december. ,,Heel gaaf. Het geeft me veel vertrouwen. Het zal een onwijs leerzame ervaring zijn."

Quote

Heel gaaf, het geeft me veel vertrouwen.

Geert Janssen

Over zijn persoonlijke toekomst heeft Janssen ook diverse ideeën. ,,Ik blijf sowieso enkele jaren bij PSV. Ik wil een stabiele, professionele vereniging achterlaten." En dan een overstap naar een regionaal of nationaal trainingscentrum? ,,Nou, het kan ook Amerika worden of elders." 
Janssen denkt groots. Maar eerst moet hij in januari zijn hbo-studie sportmanagement afronden.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement