Edwin Straver.
Volledig scherm
Edwin Straver. © Edwin Straver Rally Team

Rijswijker Edwin Straver in kritieke toestand na crash in Dakar Rally

Edwin Straver (48) uit het Brabantse Rijswijk is op de voorlaatste dag van de Dakar Rally zwaargewond geraakt bij een crash met zijn motor en ligt in kritieke toestand in het Saudi German Hospital in Riyad. De coureur heeft een van zijn bovenste nekwervels gebroken en heeft ongeveer tien minuten lang geen hartslag gehad. 

Straver kwam eerder op de dag met een snelheid van ongeveer 50 kilometer per uur ten val in de duinen. De crash zelf was niet hard, maar de Rijswijker kwam wel uiterst ongelukkig terecht. Ongeveer tien minuten lang heeft Straver vervolgens geen hartslag gehad. Artsen ter plaatse hebben hem gereanimeerd, waarna hij met de helikopter naar het ziekenhuis is gebracht. Daar werd geconstateerd dat hij een van de bovenste nekwervels heeft gebroken.

De 48-jarige Brabander was bezig aan zijn derde Dakar Rally en stond deze morgen 38ste in het motorklassement. Vorig jaar hij het eindklassement bij de kistrijders voor motorrijders die de hele rally zelf het onderhoud van hun tweewieler moeten doen. In die competitie bezette hij tot vandaag de vierde plaats. Van begin af aan had Straver gezegd dat hij geen risico’s zou nemen om zijn titel te verdedigen. Zijn partner Anja en zijn ouders waren al in Saoedi-Arabië, voor de finish van de Dakar Rally op vrijdag.

Rustig op gevaarlijke punten

Woensdag aan de finish verklaarde hij nog het rustig aan te doen op gevaarlijke punten. ,,Ik rem voor alles. Als ik het niet kan zien, ga ik er ook echt niet overheen. Bij mij ging alles goed, maar ik heb gezien dat dat niet bij iedereen het geval was. Als je de gevaren niet accepteert, moet je thuisblijven”, zei hij een dag na het overlijden van collega-motorrijder Paulo Gonçalves uit Portugal.

Straver is al de derde Nederlandse motorrijder die deze rally gewond in een ziekenhuis in Saoedi-Arabië belandde. Olaf Harmsen uit Den Bosch en Martien Jimmink uit Kolhorn gingen hem voor. Beiden zijn inmiddels terug in Nederland.

Bekijk hier alle uitslagen van etappe 11 van de Dakar Rally

Edwin Straver.
Volledig scherm
Edwin Straver. © EPA