Mark Tielemans tijdens de derde etappe van de Dakar Rally.
Volledig scherm
Mark Tielemans tijdens de derde etappe van de Dakar Rally. © Ricardo Mazalan/AP

Snelste kistrijder Tielemans moet dag voor Dakar-finish geblesseerd opgeven

Mark Tielemans gaat met precies een half uur voorsprong aan de leiding bij de kistrijders, de klasse voor motorrijders zonder ondersteuning. Toch zal hij donderdag de Dakar Rally niet winnen. De Boekelse debutant bleef namelijk niet in het bivak in Pisco maar ging woensdag al door naar Lima voor een ziekenhuisbezoek.

,,Mark is er voorover afgegaan en heeft vier ribben gebroken en mogelijk een klaplong. Daar moet hij zeker niet meer mee gaan rijden, dus goed dat ze hem naar het ziekenhuis hebben gebracht", vertelt kistrijder Sjors van Heertum uit Schijndel aan Rallymaniacs. ,,Hij keek op zijn roadbook en ineens was de grond onder hem weg en viel hij in een diep gat. Het had erger kunnen zijn, maar het is klote dat hij de Dakar niet af kan maken. Het missen van die medaille gaat zeker in zijn kop zitten. Ik ben er echt ziek van.”

Het betekent dat Edwin Straver zo goed als zeker het Original by Motul-klassement gaat winnen. De motorcoureur uit het Brabantse Rijswijk heeft een voorsprong van meer dan vier uur op de Fransman Arnold Brucy. Straver reed woensdag in de Ica-woestijn lekker achter drie quads aan. ,,Ik ga natuurlijk geen gekke dingen meer doen", aldus Straver. ,,Die jongens waren goed bezig met navigeren en quads maken mooie sporen in de duinen, dus ik vond het wel best voor een keertje. Pas in de laatste 60 km ben ik bij ze weggereden.” 

Aan de gekkigheid bij de massastart op het strand deed hij niet mee. ,,Sommige jongens gaan daar als gekken, alsof het een crosswedstrijd is. Meestal zie ik ze daarna wel weer ergens terug. Ik rijd als een diesel: heel constant. Ik zak niet in onderweg. In dat laatste stuk heb ik één keer even moeten zoeken naar een waypoint, op een punt waar een Peugeot of een Mini – ik weet het niet precies, want ik let nooit zo op die auto’s – in een duinpannetje op zijn kant was gegaan, maar dat had ik vrij snel gevonden.”

Straver noteerde uiteindelijk de 35ste tijd van alle motoren, Tielemans de 36ste. Van Heertum kwam tot de 51ste tijd in de negende etappe.