Volledig scherm
2018-07-11 17:43:09 QUIMPER - Greg van Avermaet viert zijn gele trui op het podium tijdens de vijfde etappe van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk tussen Lorient en Quimper. ANP BAS CZERWINSKI © ANP

Someren boven in ED Lezerstour

De strijd bovenin de ED Lezerstour wordt vooralsnog uitgevochten door de steden en dorpen om Eindhoven heen. Vooralsnog blijft Someren de plaats waar de beste deelnemers vandaan komen, al is er wel een wisseling van de wacht geweest tussen Jos Wullems en Dennis Maas.

Wullems werd 45ste in de vijfde etappe van Lorient naar Quimper en dat leverde hem de eerste plaats in het algemeen klassement op, want Maas kwam niet verder dan een 103de stek in de etappe. Het gat van twaalf punten op Maas werd door Wullems in de vijfde etappe gedicht en zoals het in de wielerij soms gaat: erop en erover. De voorsprong van de nieuwe leider in het klassement bedraagt momenteel vier punten: 1302 om 1298.

Na de flitsende start van Tim Versweyveld in de eerste twee etappes, werd de Eindhovenaar later uit het zadel gelicht. Een nieuwe naam uit de Lichtstad is nog niet boven komen drijven. Lukas Erens is op plek 21 de beste Eindhovenaar in de ED Lezerstour.

Sleegers

In de dagetappe was het Gemertenaar Marcel Sleegers die als eerste zijn fiets over de meet in Quimper wist te zetten. Sleegers had zo’n grote voorsprong op naaste achtervolger Bart Reuvers - uit Valkenswaard - dat hij gerust nog even koffie had kunnen zetten voordat hij met zijn fiets de eindstreep passeerde. Reuvers had als nummer twee namelijk 35 punten minder dan de dagwinnaar.

José Linssen redde voor een deel de eer voor alle Eindhovenaren. Met drie punten minder dan Reuvers leverde de 292 punten een derde plek op in de dagetappe. Als een van de weinige deelnemers selecteerde Linssen Michael Matthews niet - op voorhand een kanshebber op de dagzege in Quimper. De zieke Australiër van Team Sunweb stapte in Lorient niet meer op de fiets. Voor veel deelnemers het moment om de sprinter te vervangen voor een andere renner.