Volledig scherm
Leopold van Asten archief © FotoMeulenhof

Springruiter Van Asten Nederlands kampioen in Mierlo: ‘Elke titel is mooi’

Leopold van Asten is in Mierlo Nederlands kampioen geworden bij de springruiters. Over drie dagen en vier manches was hij met VDL Groep Miss Untouchable de beste van ruim veertig kandidaten.

Het is de derde keer dat Van Asten de nationale titel verovert. Eerder deed hij dat in 2003 en 2015. Recordhouder is nog steeds Jos Lansink, die acht keer won. Van Asten wilde zijn nationale titels van 2003, 2015 én 2019 niet direct met elkaar vergelijken. ,,Het is elke keer weer mooi om kampioen te worden’', zei de man uit Duizel.

Relativeren deed hij ook. ,,Ik weet dat vandaag niet iedereen van de gevestigde orde aanwezig was. Sommigen hadden andere keuzes gemaakt. Als topsporter kijk je na een overwinning naar het deelnemersveld. Dat was bij de vorige keren beter. Toch was er mooie sport te zien hier. Ik hoop dat iedereen net zo heeft genoten als ik.’'

Van Asten gaat nu met twee van zijn toppaarden naar Azië, daarna staat er een landenwedstrijd in Rome op het programma. ,,Ik ga nog met Rob Ehrens (bondscoach) overleggen met welk paard ik daar start. Rome wordt hoe dan ook een goede test. Daarna kijken we verder.’’

Ontknoping

De ontknoping van het NK springen in Mierlo was zinderend. Onder meer Frank Schuttert, tot zondag regerend Nederlands kampioen, en voormalig Nederlands en Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam stuwden de wedstrijd naar een bijzonder hoog niveau. De druk was dan ook groot bij Leopold van Asten voor aanvang van zijn tweede omloop.

Van Asten en zijn paard VDL Groep Miss Untouchable bezweken bijna, maar kwamen goed weg toen de balken na twee touchés toch bleven liggen op de hindernis. ,,Ik merkte aan de reactie van het publiek dat het heel weinig scheelde’’, aldus Van Asten. 

Zilver en brons

Kevin Jochems werd met Cristello H tweede in Mierlo, Jeroen Dubbeldam veroverde met Roelofsen Horsetruck Eldorado brons.

Bij het ingaan van de laatste ronde stonden zes combinaties op minder dan een springfout van elkaar. Met slecht 1 strafpunt wegens tijdoverschrijding gaf Van Asten zijn leidende positie niet meer prijs.