Tennisser Jip van Assendelft trainde bij Kim Clijsters, werkte bij de Jumbo en droomt van de tennistop
Slecht spelen en winnen, of fenomenaal tennissen maar verliezen? Voor tennisser Jip van Assendelft (18) uit Nederweert is het antwoord op die vraag simpel. ,,In deze fase van mijn ontwikkeling kies ik voor het laatste. Je leert meer van verlies dan van winst.” Van Assendelft timmert aan zijn carrière, schuwt hard werken niet en droomt van de mondiale top 100.
Jip van Assendelft is een nuchtere jongen van 18. De rechtshandige speler traint bij de tennisschool van Henk van Hulst in Valkenswaard. Daar maakt hij ook deel uit van Team Go4Slam. Dat is een samenwerking tussen Van Hulst en Amjoy in Veldhoven. Het team begeleidt jeugdige talenten op hun weg naar een eventuele profcarrière. Van Assendelft speelt ook nog eens eredivisie mannen. Voor koploper Suthwalda uit Zuidwolde, dat morgen nummer twee Leimonias ontvangt.
De afstand tussen zijn woonplaats Nederweert en Zuidwolde bedraagt 225 kilometer. Om die afstand te overbruggen, is Van Assendelft soms aangewezen op het openbaar vervoer. ,,Neem de thuiswedstrijden”, zegt-ie. ,,Je gaat een dag ervoor naartoe. Bus, trein. Je bent 4,5 uur onderweg. Na de wedstrijd reis je 4,5 uur terug. Het zijn volle dagen, maar je steekt overal wat van op. Het herinnert je eraan wat je ervoor moet doen. Dat het niet aan komt waaien. Zoiets versterkt jouw mentale weerbaarheid.”
Tijdens corona kon er lang niet binnen getraind worden. ,,We trainden buiten, een enkele keer bij min drie graden”, aldus Van Assendelft. ,,Dat was vrijwel niet te doen. Er werden veel toernooien afgelast. Het was dus nauwelijks mogelijk om aan je ranking te werken. Maar het heeft geen zin om daarbij stil te staan. Je moet die dingen accepteren.”
‘Niet zeuren’
Hij werkte een jaar in de Nederweertse Jumbo. ,,Tennis is een dure sport”, zegt Van Assendelft. ,,Je probeert je steentje bij te dragen door wat geld te verdienen. Maar het hebben van een bijbaantje is toch niet meer dan normaal? Er wordt zo veel voor je geregeld, dat je niet moet zeuren. Aanpakken hoort bij je ontwikkeling.”
De tennisser pakt eveneens aan op de baan. Van Assendelft werd na een toernooi in Dordrecht door het AD ‘marathonman’ genoemd. Hij had - in verschillende categorieën - binnen zes uur zes wedstrijden getennist. ,,Marathonman? Echt? Of ik de film Marathon Man heb gezien? Dustin Hoffman? Wie? Grappig. Maar eerlijk gezegd, maakt het me niet uit hoe ze me noemen.”
Kim Clijsters
Het talent van Van Assendelft werd vroeg onderkend. Hij begon met tennis op zijn tiende, drie jaar later woonde en trainde hij in het Belgische Bree. ,,De tennisschool van Kim Clijsters”, zegt-ie. ,,Aanvankelijk beviel het. Op een gegeven moment veranderde dat. Het ontbrak er een beetje aan de nodige persoonlijke aandacht. En er waren niet veel sterke spelers. Ik zocht naar iets anders, kwam uit bij Van Hulst. Kreeg er training van Willem Jan van Hulst. Dat ging meteen heel goed. Ben ook weer bij mijn ouders in Nederweert gaan wonen.”
De laatste vraag aan de tennisser, die de top 100 van de wereld voor ogen heeft: Slecht spelen en winnen, of fenomenaal tennissen maar verliezen? ,,In deze fase van mijn ontwikkeling kies ik voor het laatste”, zegt Van Assendelft. ,,Je leert meer van verlies dan van winst. Je kunt ook uit een gewonnen pot lering trekken, maar dan leg je er minder de nadruk op. Dan ga je het een en het ander niet uitgebreid analyseren. Je hebt je partij gewonnen, het was voldoende.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Jayden is pas 6 jaar, maar vier topclubs vechten al om zijn handtekening: ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt’
Eindhoven, Oirschot -
Champagne voor Nat en Van Wersch in Westerhoven
Een oude bekende stond dit weekend op de hoogste trede van het erepodium in Westerhoven. Niemand minder dan Anna van Wersch pakte de best gevulde enveloppe, nadat de Maastrichtse in de eindsprint van een kopgroep de beste was. Ze klopte Elisa Serné en Bente van den Nouweland, die mee op het podium mochten.Eindhoven -
PSV Vrouwen ziet twee talenten naar nieuwkomer FC Utrecht vertrekken
Twee speelsters van PSV Vrouwen maken komende zomer de overstap naar FC Utrecht. Dieke van Straten en Lena Mathieu (beiden 19) hebben zich verbonden aan de club die vanaf seizoen 2023/2024 voor het eerst zal deelnemen aan de Vrouwen Eredivisie.Eindhoven -
PREMIUM
Na drie eenzame Chinese coronajaren is Jean-Paul van Gastel toe aan een volgende uitdaging: ‘De wereld is groter dan voetbal alleen’
Na drie eenzame coronajaren in China is Jean-Paul van Gastel weer terug in Nederland. Zondag pikte hij het kampioensduel mee van Feyenoord en de komende weken hoopt hij NAC en Willem II beide te zien promoveren naar de eredivisie. Daarna is het weer tijd voor een volgend buitenlands avontuur: ,,Ik wil het veld weer op.”Breda, Tilburg -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
UEFA omarmt Eindhovens vrouwenvoetbal: ‘We zijn beretrots dit toernooi te mogen organiseren’
Eindhoven -
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’