Volledig scherm
Dick Bijkerk (links) begon als keeper bij de amateurs van Feyenoord. Foto René Manders/fotomeulenhof

'Thomas speelde in de F-jeugd, ik werd leider'

VELDHOVEN - Het ED draagt sport in de regio een warm hart toe. Van voetbal tot korfbal en van biljarten tot shorttrack. Daarom organiseert het ED de verkiezing ‘Clubhelden van de amateursport’. 16 november is de laatste dag dat er gestemd kan worden.

Naam: Dick Bijkerk
Leeftijd: 58 jaar
Club: vv UNA Veldhoven

Bij UNA kent bijna iedereen hem als de man van de scheidsrechters. Dick Bijkerk is veel meer dan dat. De Rotterdammer (Bijkerk: "Uiteraard bij Feyenoord gespeeld als keeper van het eerste amateurteam") kwam via zijn zoon Thomas in 1999 bij UNA aanwaaien. "Vanwege mijn werk bij de ABM/AMRO kwamen we in Zeelst wonen. Thomas speelde in de F-jeugd en ik werd leider. UNA was voor ons dichtbij. Tegenwoordig is mijn zoon keeper van het elfde. Tsja, het gaat snel."

Breuk
Vanuit zijn rol als leider rolde Bijkerk op sportpark Zeelst van het een in het ander. "Nog enige tijd heb ik keeperstrainingen gegeven. Ik moest destijds zelf als doelman stoppen vanwege een breuk in mijn middenhandsbeentje. Hartstikke leuk om toch nog iets te doen en de jeugd iets bij te brengen."

KNVB
Zijn functie als scheidsrechterscoördinator pakte hij in 2010 op. "Ik heb invulling en uitvoering gegeven aan het arbitrageplan binnen UNA en daarna ieder jaar met de Week van de Scheidsrechter in oktober iets speciaals georganiseerd. Dat viel kennelijk bij de KNVB ook op en afgelopen oktober was de opening van De Week van de Scheidsrechter op sportpark Zeelst waarbij ook KNVB-directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee en internationaal arbiter Danny Makkelie waren betrokken. Ik kon daar zelf helaas niet bij zijn omdat ik in Dublin zat. Via Skype heb ik toch mijn woordje kunnen doen."

Voor zijn vele activiteiten werd hij in 2013 onderscheiden als UNA-man van het jaar. "Daar ben ik heel trots op. Het betekent toch een stukje waardering voor het vele werk wat ik al jaren met heel veel plezier bij de club doe."

Sinds de algemene ledenvergadering van twee weken geleden is Bijkerk jeugdvoorzitter. "Dat heb ik eerst een tijdje ad interim gedaan en vanaf deze maand ben ik officieel in functie, zoals dat zo mooi heet." Ondertussen heeft de KNVB gevraagd of Bijkerk mee wil werken met het verzorgen van cursussen en opleidingen. "We gaan binnenkort een opleiding scheidsrechtercoördinator verzorgen en ook een cursus verenigingsarbiter."