Volledig scherm
Tommie Hartogs

Tommie Hartogs opent sterk in Bordeaux

EINDHOVEN - IJshockeycoach Tommie Hartogs werd in januari ontslagen door de Franse club Morzine. De Eindhovenaar vond een nieuwe uitdaging in Bordeaux.

Tommie Hartogs (47) is in zijn nieuwe job als assistent-coach van Bordeaux goed begonnen. De Franse ijshockeyclub won dinsdag zijn openingswedstrijd van het seizoen 2016-2017 in de Ligue Magnus met 2-1 van Lyon. "Een opsteker", zegt de Eindhovenaar zaterdag in het ED. "Maar we hadden dikker moeten winnen. We domineerden."

Geen stap terug
De oud-international en ex-bondscoach van Oranje werd afgelopen januari ontslagen door zijn toenmalige club Morzine. Hartogs was er ruim drie jaar hoofdcoach. "Ik had daarna contact met clubs in Frankrijk en Zwitserland", aldus Hartogs, die in het verleden onder meer Eindhoven Kemphanen coachte. "Maar ik kon nergens als hoofdcoach aan de slag."

Hij is bij Bordeaux de assistent van hoofdcoach Philippe Bozon. De Fransman kwam als speler uit voor NHL-club St. Louis Blues. Hartogs, voormalig ijshockeyer van clubs in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Amerika, ziet zijn huidige baan niet als een stap terug.

"Oké, je bent geen hoofdcoach meer. Maar kijk eens naar de huidige situatie. Morzine is een kleine club. Zonder krachttrainer, assistent-coach en international. De organisatie in Bordeaux staat als een huis. De club is bezig aan pas zijn tweede seizoen op het hoogste niveau, maar hier heb je alles. Zoals zeven internationals, een fysio, een general manager en allerlei analysesystemen. Bordeaux wil op de duur prijzen pakken. In een land, waarvan de nationale ploeg al jaren op A-niveau speelt tegen toppers als Canada en Rusland. Dat spreekt me aan."