Volledig scherm
Ton van Genugten © Rallymaniacs

Ton van Genugten gaat voor podium in Dakar Rally

EERSEL - Trucker Ton van Genugten uit Eersel gaat in januari tijdens de Dakar Rally voor zijn eigen kansen. Dit jaar was hij nog de snelle assistentie van Team De Rooy van winnaar Gerard, maar in 2017 mag hij zelf jagen op het podium.

Dat doet hij samen met navigator Anton van Limpt en Bernard der Kinderen als monteur in een Iveco Trakker van Team De Rooy. Der Kinderen, die de Dakar Rally al eens won met Hans Stacey, is in de cabine de vervanger van Peter van Eerd. ,,Ik ben heel blij met de kansen die me worden geboden, mede dankzij mijn sponsors. Afgelopen jaar ging het al ontzettend goed. We zijn vijfde geworden, terwijl we anderhalf uur zijn verloren doordat we vast hebben gezeten en minimaal een half uur omdat we als snelle assistentie een paar keer hebben moeten wachten omdat we achter Gerard de Rooy moesten blijven. Natuurlijk zijn en blijven we onderdeel van een team dat voor de overwinning gaat. Als het nodig is, zullen we altijd in dienst rijden van degene die er het beste voor staat. Maar ik hoef me in principe niet meer in te houden", aldus Van Genugten.
Hij kiest bewust voor een truck zonder neus. ,,De Trakker is me goed bevallen’’, vertelt Van Genugten. ,,Ik weet wat ik ermee kan en ik weet wat de auto kan. Als je de tijd eraf haalt die we afgelopen jaar zijn verloren met wachten en vastzitten, hadden we er tweede mee gestaan. Bovendien zijn de reglementen wat aangepast, zodat het nadeel ten opzichte van de ‘neuzen’ kleiner is geworden. De Trakker heeft een aantal updates gekregen en biedt daarmee genoeg perspectieven om voor het podium te gaan. We moeten natuurlijk realistisch blijven en kijken naar de concurrentie. De puzzel moet wel in elkaar vallen. Maar het podium is zeker een doel.’’