Volledig scherm
Atleet Luc Schout van GAC Gemert. © -

Topprestatie atleet Schout in New York: 'Had geen idee op welke plek ik liep'

Bestenaar Luc Schout (30) kwam bij de marathon van New York als tweede Nederlander en als 29ste overall over de ­finish in Central Park. Dat terwijl het pas zijn tweede hele marathon was van de atleet van GAC Gemert.

Je liep een persoonlijk record van 2.29,41, was de tweede ­Nederlander en 29ste van de ruim 50.000 deelnemers. Hoe is dat? 

,,Dat voelt heel goed. Ik heb er lang naar toe geleefd, dan is het heel gaaf als alles op zijn plek valt en je hoog kan eindigen in het klassement. Ik had wat pijntjes en kleine blessures, dus ik was wat onzeker of het wel ging lukken. Maar conditioneel was ik goed.”

Wanneer wist je dat je zo goed vooraan liep?

,,Ik had geen idee op welke plek ik liep. Ik startte met de massa en had een paar honderd man voor me. De eerste kilometer was ik ­alleen maar bezig met inhalen, maar ik had geen idee of ik 29ste of 79ste liep. De insteek vooraf was zo hoog mogelijk eindigen. Heel mooi dat dat lukt.”

Kon je een beetje genieten van New York tijdens het lopen?

,,Het was heel gaaf. Je loopt met al die lopers door de wijken van New York, over hele grote straten en bruggen. Overal staan mensen en de sfeer is geweldig, met ­uiteindelijk de finish in Central Park. Een mooier parcours bestaat niet, het is de mooiste wedstrijd die ik heb gelopen. Dat het dan goed gaat, speelt ook mee.”

Quote

Een mooier parcours bestaat niet, het is de mooiste wedstrijd die ik heb gelopen.

Luc Schout

Je loopt alle soorten afstanden, maar liep nog niet zo vaak een hele marathon.

,,De marathon van New York was pas mijn tweede echt ­serieuze marathon. Vorig jaar liep ik in Amsterdam mijn eerste, maar dat ging niet zo goed. Dat maakt deze prestatie nog mooier. Een marathon is anders dan andere afstanden. Het is moeilijker trainen dan voor een vijf of tien kilometer.”

Veel aandacht ging naar Michel Butter deze week, terwijl jij het als tweede Nederlander ook goed deed. Nog jaloers ­geweest?

,,Nee, die aandacht is terecht. Het is van een heel ander niveau. Ik kan aardig lopen, maar hij loopt tussen de wereldtoppers. Het is niet zo dat als ik nog harder ga trainen, ik nog twintig minuten harder ga lopen. Ik neem het wel heel serieus, wil zo hoog mogelijk eindigen. Deze uitslag motiveert dan om door te gaan, nog meer te trainen en een keer top twintig te halen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement