Volledig scherm
Lisa Scheenaard (links) en Roos de Jong tijdens de halve finale op het WK in Oostenrijk. © EPA

TU/e studente Lisa Scheenaard naar WK-finale en Spelen: ‘Dit was de belangrijkste race van de laatste vier jaar’

WK ROEIENLisa Scheenaard, studente aan de TU/e, heeft zich bij het WK roeien in Oostenrijk geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Scheenaard roeide vrijdagochtend  in de dubbeltwee samen met Roos de Jong naar de derde plek in de halve finale. Dit was voldoende voor het bereiken van de finale (zondag) en het grijpen van het ticket voor de Olympische Spelen.

Ze was, zo gaf ze na afloop toe, stiekem best wel zenuwachtig geweest. Niet een beetje, maar wel twee beetjes ook. Voor de normaal zo stoïcijnse Lisa Scheenaard (30) stond er dan ook veel op het spel tijdens de halve finale van het WK roeien.

De derde plaats in de halve eindstrijd op vrijdag was in Oostenrijk op de boorden van de Donau voldoende voor de studente uit Eindhoven om de eindstrijd te bereiken in de dubbeltwee samen met Roos de Jong. Maar belangrijker nog; tevens leverde dit resultaat ook een ticket op voor de Spelen van volgend jaar in Tokio. De opluchting was dan ook levensgroot. ,,Dit is de belangrijkste race van de laatste vier jaar.” We wisten op intuïtie dat we er goed voor stonden, maar dan moet je het nog wel doen in dit sterke veld.” Scheenaard was in Rio nog reserve voor de dubbelvier. Aanstaande zondag roeit ze de finale. Vorig jaar werd het duo in Plovdiv nog vijfde.

Vertrouwen

De dag voor de race zag ze de ene na de andere Nederlandse boot een ticket pakken. De Jong kreeg daardoor amper meer een hap door de keel. Scheenaard is meer ervaren en keek rustig alle races. Ze wist: dit kunnen wij ook. De serie gaf al vertrouwen. Daarin bleven ze de sterke Roemeense vrouwen voor, die de andere halve finale zelfs winnend afsloten.

Een medaille behoort zondag tot zeker tot de mogelijkheden. ,,Alles kan. We kunnen vrijuit racen. We kunnen ook nog beter. We waren nu vooral bezig met de concurrentie. Op 500 meter toen we de Chinezen passeerden wist ik wel dat het binnen was. Maar aan een echte eindsprint kwamen we niet eens toe. Zo gefocust waren we op de rest. En dat is normaal ons sterkste punt. Ik denk dat onze baansnelheid het hoogste is van het hele veld. Dat moeten we zondag aan elkaar zien te breien.”