PSV waterpolo
Volledig scherm
PSV waterpolo © BD

Twee waterpolotitels PSV na miraculeuze ontknopingen

Zowel de mannen als de vrouwen van PSV waterpolo hadden zaterdagavond een klein kansje op de titel in de eerste klasse. Dat ze aan het einde van dag beide kampioen waren, had niemand verwacht.

De mannen konden alleen kampioen worden als ze zelf de uitwedstrijd van Haerlem zouden winnen en concurrent Den Haag, dat één punt voorsprong had, niet zou winnen van Dordrecht. Den Haag begon een klein uur eerder aan zijn wedstrijd. “De spelers waren het grootste deel van onze wedstrijd niet op de hoogte van de tussenstand in Dordrecht. Wij als staf wel”, vertelt coach Ronald Lindhout. “Aan het begin de derde periode stootte mijn assistent mij aan en zei hij dat het daar 8-8 was geworden.”

Zelf winnen was nog geen makkelijke opgave. PSV kwam zelfs met 10-6 achter. Mede door zes treffers van Wessel Brands, die ziek was geweest en daarom als invaller begon, werd het uiteindelijk 11-14. “Vooraf gaf ik onszelf dertig procent kans”, zegt Lindhout. “Dat het zo liep en dat ook de vrouwen kampioen werden, is natuurlijk prachtig. We hebben het tot erg laat met zijn allen in Eindhoven gevierd.” Door het kampioenschap promoveert PSV rechtstreeks naar het hoogste niveau, de eredivisie. Volgende week speelt de ploeg nog de finale van het bekertoernooi voor niet-eredivisieploegen.

Geen salonremise

De vrouwen van PSV waren vorige week al klaar met hun competitie. Promotie was zeker, maar om ook kampioen te worden moesten ze hopen dat concurrent De Ham, dat 12 van zijn 13 wedstrijden had gewonnen, zou verliezen van SWOL. Omdat beide ploegen baat hadden bij een gelijkspel - SWOL zou dan derde worden en promoveren – werd een salonremise gevreesd. Zeker toen het een paar minuten voor tijd 7-7 stond.

PSV had besloten om niet naar Zwolle af te reizen, maar de speelsters volgeden de tussenstand allemaal online. “Toen SWOL vlak voor tijd de 8-7 maakte, ontplofte de groepsapp compleet”, vertelt coach Henri Schouten. Uiteindelijk werd het nog 9-7 voor de thuisploeg. “Het was erg spannend en de ontlading was uiteindelijk groot. We hebben het samen met de mannen inderdaad goed gevierd. Het is erg mooi voor de vereniging dat we volgend jaar allebei weer in de eredivisie gaan spelen.”