Volledig scherm
Archiefbeeld Ton van Genugten, monteur Bernard der Kinderen en navigator Peter Willemsen (vrnl) tijdens de Dakar Rally van vorig jaar. © Rallymaniacs

Van den Brink (16) jongste deelnemer Dakar, 22 Brabantse deelnemers

Mitchel van den Brink begint op 6 januari in Peru aan het avontuur van zijn nog jonge leven. De uit Ede afkomstige tiener gaat op die dag van start in de beruchte Dakar Rally. Hij is de jongste deelnemer ooit aan de uithoudingsproef voor mens en machine. Aardige bijkomstigheid: hij viert op 14 januari zijn 17de verjaardag en drie dagen later is de finish.

Van den Brink fungeert als navigator-monteur op de truck van zijn vader Martin van den Brink, een zeer ervaren rallyrijder. Hij doet voor de elfde keer mee aan Dakar. ,,Voor mij als vader komt er een droom uit om samen met mijn zoon deze rally te rijden’', liet Van den Brink (48) weten.

Zijn zoon heeft van de race-organisatie ASO speciale toestemming gekregen om deel te nemen. Ook de Nederlandse autosportfederatie KNAF en de directie van zijn schoolopleiding (IVA Driebergen) zijn akkoord gegaan. Deelname aan Dakar is normaal gesproken pas toegestaan vanaf 18 jaar. Volgens zijn vader heeft ASO ingestemd, omdat zijn zoon zich al heeft bewezen in andere rally’s.

28 Nederlanders

Aan de 41ste editie van Dakar doen in totaal 28 rijders uit Nederland mee: twaalf motoren, zes auto’s en tien trucks. Trucker Gerard de Rooy uit Son is met 2 titels en 31 ritzeges de grootste blikvanger van Oranje, gevolgd door de collega’s Ton van Genugten uit Eersel (4 zeges) en Van den Brink (2) en autocoureur Bernhard ten Brinke (1).

In totaal staan er 534 deelnemers uit 61 landen en 334 voertuigen op de voorlopige startlijst. Het is voor de eerste keer in de Dakar-historie dat de rally in één land wordt gehouden.

Vroege uitvallers bij de auto’s en trucks hoeven niet meer te vrezen voor een snelle terugreis. Deelnemers die in de eerste helft van de rally de strijd moeten staken, mogen na de rustdag weer instappen en in een apart klassement de weg vervolgen. Ze rijden dan met een oranje nummer en mogen niet meer bij de eerste 25 in hun klasse van start gaan.

Brabantse deelnemers

Motoren:
Sjors van Houtum (Schijndel, kistrijder)
Wesley Pittens (Vorstenbosch)
Paul Spierings (Sint-Michielsgestel)
Edwin Straver (Rijswijk, kistrijder)
Mark Tielemans (Boekel, kistrijder)
Herwin Hopmans (Langeboom)
Marcel Snijders (Neerkant, kistrijder)

Auto's:
Wouter Rosegaar (Zeeland, navigator van Brit Harry Hunt)
Erik van Loon (Eersel)
Michiel Beckx (Vessem)
Edwin Kuijpers (Casteren, navigator van Michiel Becx )

Trucks:
Maurik van den Heuvel (Boekel)
William de Groot (Kerkdriel)
Peter Kuijpers (Volkel, navigator Maurik van den Heuvel)
Martijn van Rooij (Ravenstein, monteur Maurik van den Heuvel)
Wouter de Graaff (Waalwijk, navigator Martin van den Brink)
Ton van Genugten (Eersel)
Janus van Kasteren (Veldhoven)
Ben van de Laar (Best, navigator William de Groot)
Erwin van den Bosch (Wintelre, navigator Janus van Kasteren)
Frank van Hoof (Vessem, monteur van Janus van Kasteren)
Gerard de Rooy (Son)
Bernard der Kinderen (Oirschot, Monteur Ton van Genugten)