Volledig scherm
De Iveco van Ton van Genugten tijdens de Dakar Rally in Bolilvia. © ANP

Van Genugten: 'Alles aan doen om De Rooy te helpen'

SAN JUAN - Dakar-deelnemer Ton van Genugten trapte donderdag op weg naar San Juan na 12 kilometer op de rem om te wachten op zijn kopman Gerard de Rooy. “In het stof hebben we aangepikt, maar het was moeilijk om hem bij te houden”, zegt de Eerselse trucker van Petronas Team De Rooy Iveco. “Het ging me een partij hard.” Met zijn Iveco Trakker kwam Van Genugten bovendien terecht tussen de motoren en auto’s, die een hoop stof maakten en behoorlijk in de weg reden.

“Op een gegeven moment zagen we Gerard tussen de rotsblokken door terug komen rijden. Dat was voor ons het signaal dat hij verkeerd was gereden. Wij hadden het waypoint namelijk wel al gehaald. Terwijl we stonden te wachten en Gerard onze kant op zagen komen, reed hij lek tussen de bosjes. We hebben meteen samen de band gewisseld, zodat hij zo snel mogelijk door kon.” Op aanwijzingen van Van Genugtens navigator Anton van Limpt uit Bladel pikte Sonnenaar De Rooy het waypoint op, maar toen ze verder reden, kreeg hij nog een keer een lekke band. “We hebben snel geholpen met wisselen, maar we kwamen daarna zo in het stof terecht dat het niet veel meer uitmaakte.”

Van Genugten probeerde zo goed en zo kwaad als het ging in het spoor van De Rooy te blijven. “Het was een Kamaz-dag vandaag, helaas. Het was zulk slecht terrein, dat ik handen en voeten nodig had om op het pad te blijven. Die Kamazzen denderen daar gewoon overheen, of het nou te doen is of niet. Het was gewoon zes uur aan een stuk volle bak. Wel mooi op zich, alleen jammer van het resultaat.”

Vrijdag wacht nog een pittige proef op weg naar Rio Cuarto. De achterstand van De Rooy is opgelopen tot 24 minuten. “Wij gaan er alles aan doen om hem te helpen.” De Dakar Rally 2017 finisht zaterdag in Buenos Aires.