Volledig scherm
Ton van Genugten © Kees Martens/FotoMeulenhof

Van Genugten uit Eersel finisht tweede in Dakar-proloog

RESISTENCIA - Ton van Genugten uit Eersel is maandag als tweede gefinisht in de eerste etappe van de 39ste Dakar Rally. Hij moest in zijn Iveco Trakker in de korte klassementsproef over 39 kilometer alleen de Tsjech Martin Kolomy (Tatra) voor zich dulden. Van Genugten, met in de cabine ook navigator Anton van Limpt uit Bladel en monteur Bernard der Kinderen uit Oirschot, gaf 13 tellen toe. Martin van den Brink (Renault) werd op 25 seconden derde.

"Het was een intensief half uur", zei Van Genugten over zijn podiumplaats. "Het was best glad, met veel bochten en listige knippen waarop een fout zo gemaakt kon zijn. Maar dat is niet gebeurd. Ik ben blij dat het erop zit en dat we eindelijk onderweg zijn.”

Lege banden
Titelverdediger bij de trucks Gerard de Rooy uit Son werd vijfde. Zijn Iveco Powerstar Torpedo stond aan de finish met 2 lege banden. De remmen waren gloeiend heet geworden. De vlammen sloegen ervan af, zodat De Rooy met de brandblussers in de weer moest. Twee lege achterbanden waren een gevolg van die hitte. "Ze zijn niet kapot, maar de sensor was gesmolten. Als je dan uit voorzorg de banden iets wilt aflaten, lopen ze meteen helemaal leeg”, legde De Rooy uit. "Het zag er allemaal erger uit dan het was en het gebeurde pas bij de finish. In de proef hebben we er geen last van ondervonden."

Een zevende plaats was er voor Peter Versluis uit Werkendam. EVM-teamgenoot Hans Stacey uit Best zette de elfde tijd op de klokken. De MAN-truck kende problemen met de remmen en schokbrekers.

Lees het interview met Ton van Genugten in het ED.