Van Kasteren zesde: ‘Mijn beste klassering en beste etappe in twee Dakars’

VideoJanus van Kasteren uit Veldhoven is dinsdag zesde geworden in de koninginnenrit van de Dakar Rally 2019. ,,Het was een fantastische dag voor ons.”

De truck van Mammoet Rallysport had aan de finish van de achtste etappe 45 minuten achterstand op dagwinnaar en nieuwe klassementsleider Dmitry Sotnikov. ,,We hebben heel constant gereden en geen grote problemen gehad. We hebben een kwartier verspeeld, omdat we vast hebben gestaan op een duin. Maar verder ging het bijzonder goed. Het is mijn beste klassering en beste etappe in twee Dakar Rally’s.’’

Janus van Kasteren en zijn co-piloten Erwin van den Bosch (navigator uit Wintelre) en Frank van Hoof (monteur uit Vessem) begonnen met nogal wat zorgen aan de etappe van San Juan de Marcona naar Pisco. ,,In het begin was het nogal mistig. Dat was lastig rijden. Erwin heeft uitstekend genavigeerd. Je ziet niets en moet blind navigeren. Ik vertrouw hem volledig en dat pakte goed uit. De mist speelde de eerste 40 à 50 kilometer een belangrijke rol. We moesten de gang erin houden. Op de stukken met fesh-fesh moet je snelheid blijven houden anders sta je zo vast.”

Na 150 kilometer en de verplichte pauze van 15 minuten bij de neutralisatie kwam Van Kasteren in het spoor van Ton van Genugten te rijden. ,,We gingen samen de duinen in. We hebben daar zo verschrikkelijk fijn en goed gereden. Het ging heel soepel en vooral vloeiend. Ja, dat was nu echt genieten geblazen.”

In het laatste deel moesten de mannen van Mammoet Rallysport, die bij het vierde meetpunt zelfs 20 seconden sneller waren dan Gerard de Rooy, toch wat terrein prijsgeven. ,,We hebben een kwartiertje verloren, omdat we vast stonden op een duin. Jammer, maar dat mag de pret niet drukken. We zijn heel blij met de zesde plaats in de etappe. De truck deed het fantastisch. De motor was weer 100 procent en dat was goed te merken in de duinen. We hopen dat de truck woensdag hetzelfde presteert. Het is fijn dat we dan net achter de toppers mogen starten, dan hebben we minder last van stof.”

Volledig scherm
Janus van Kasteren in de Dakar Rally. © Victor Eleuterio/Mammoet Rallysport