Volledig scherm
Janus van Kasteren. © Getty Images

Van Kasteren ziet slagveld in zesde Dakar-etappe: ‘Waypoint niet te halen in het donker’

,,We zijn tevreden dat we er zijn”, zei Janus van Kasteren na afloop van de loodzware zesde etappe van de Dakar Rally. De trucker uit Veldhoven reed het laatste deel in het donker, maar wist het tijdverlies beperkt te houden.

,,We zijn tevreden dat we er zijn. We hebben genoeg meegemaakt en als het goed is hadden we vandaag de moeilijkste duinen in deze Dakar Rally”, stelde Van Kasteren na afloop in het bivak. ,,Het meest vervelende moment was eigenlijk bij een rivierbedding. De organisatie greep daar in en liet maar één deelnemer tegelijk doorheen gaan. Daar stonden natuurlijk veel equipes te wachten. Het was echter niet zo dat je op volgorde van aankomst door de bedding mocht, maar meer dat de brutaalste het eerste mocht. Dat leverde natuurlijk de nodige duw- en scheldpartijen op. Wij hebben daar een beetje onze beurt afgewacht, maar dat kost tijd.”

Als kers op de tijd wachtte de deelnemers een volgens Van Kasteren niet te halen waypoint. ,,In het daglicht was het waarschijnlijk al heel erg lastig geweest. Nu hebben we dat laatste controlepunt gemist. De tijdstraf nemen we maar voor lief. Er zijn nog tientallen deelnemers die dat is overkomen.” Van Kasteren finishte uiteindelijk als veertiende met een achterstand van 2 uur, 42 minuten en 49 seconden op ritwinnaar Gerard de Rooy.