Sanne Verhagen uit Best op archiefbeeld.
Volledig scherm
Sanne Verhagen uit Best op archiefbeeld. © ANP

Verhagen en Lucassen Nederlands judokampioen

Tijdens het Nederlands kampioenschap judo in Almere hebben Sanne Verhagen en Ilona Lucassen de titel in de wacht gesleept. Voor Lucassen was het de eerste keer dat ze Nederlands kampioen is.

Sanne Verhagen uit Best en Ilona Lucassen (Geldrop) gingen in hun gewichtsklassen als de favoriet van start. Verhagen (-57 kg) won na 2015 opnieuw de Nederlandse titel door in de finale Pleuni Cornelisse met ippon te verslaan. Ze werd in Almere gecoacht door Mark Earle. Verhagen gebruikte het NK om het judogevoel en zelfvertrouwen terug te krijgen. Over twee weken staat ze op de Grand Prix van Mexico.

Wasa-ari

Ilona Lucassen van Judoschool van Horssen uit Geldrop was de topfavoriet in de gewichtsklasse tot 78 kilogram. In de finale tegen Renée van Harsselaar kwam ze halverwege de partij met wasa-ari voor en judode vervolgens de wedstrijd gecontroleerd uit. Lucassen werd op het NK gecoacht door Angelique van Wegberg. ,,Ik ging relaxt de mat op en liet mezelf niet gek maken. Omdat veel toppers ontbraken voelde dit niet echt als een NK. Als ik met de toppers had gestreden was ik veel blijer geweest.'' Met haar eerste Nederlandse titel krijgt Lucassen nu ook eindelijk de zwarte band toegekend.

Dewy Lo a Njoe uit Nijnsel werd in de klasse -52 kg derde. De kampioene van vorig jaar won brons na winst op Vera Raspe. De zeventienjarige judoka van Essink toonde zich na afloop tevreden. Volgend jaar start ze het traject tot 21 jaar.