Volledig scherm
Evelien Saalberg, winnares 400 meter horden bij de NK Atletiek 2019. © Orange Pictures

Vessemse Eveline Saalberg Nederlands kampioene 400 meter horden

Atlete Eveline Saalberg (20) uit Vessem heeft zaterdag bij de NK atletiek in Den Haag de Nederlandse titel op de 400 meter horden veroverd. Met haar eindtijd van 58,86 seconden bleef ze favoriete Nora Ritzen (59,51) en Cathelijn Peeters (59,80) voor. Silke Peeters uit Aalst eindigde in 61,25 als vijfde.

Of de tijd onder de 59 tellen of de winst haar het meest verbaasde? ,,Dat ik win, denk ik”, reageerde de atlete van GVAC. ,,Ik had wel een dik pr verwacht. Ik had hoog in de zestig staan (60,94, red.), maar nooit echt op de 400 meter horden getraind. Dit was de grootste uitdaging voor mij, op dit onderdeel kan ik de meeste vooruitgang boeken. Het doel was hier onder de zestig lopen, dat ik meteen onder de 59 duik had ik echt niet verwacht. Bizar dit.”

Met wat vrienden van haar Maastrichtse studentenvereniging is ze tien dagen op ‘trainingsvakantie’ in Zuid-Tirol geweest. ,,Daar heb ik me volledig op de horden gericht om de techniek er echt in te krijgen. De conditie en snelheid had ik wel van de 200 en 400 meter, maar de techniek kende ik alleen van de hordensprint in de meerkamp, dus dat moest wel even opgefrist worden. Dat zit hem vooral in het de tweebenigheid. Je moet in een race heel alert zijn en snel kunnen wisselen. Ik liep nu zestien passen tussen de hordes en dan moet je dus met beide benen kunnen afzetten en liefst zo dat je daarna ook snel weer door kunt.”

Na de zomer begint Saalberg aan haar coschappen. ,,Ik heb de keuze gemaakt om eerst te kijken of ik het kan combineren. Na die tien dagen op stage merkte ik wel dat mijn lichaam op was, ik ben veel trainen ook helemaal niet gewend en heb daarnaast de afleiding ook nodig.”

Brons Martijn Meijer

Bij de mannen haalde Martijn Meijer uit Deurne het podium. De atleet van Prins Hendrik finishte na 53,24 seconden en die tijd was goed voor brons. De winst ging in 50,77 afgetekend naar Nick Smidt. Tienkamper Pieter Braun (53,22) eindigde nipt voor Meijer als tweede. 

Meijer traint in Vught in het regionaal selectieteam horden en is daarnaast lid en trainer bij Lopersgroep Deurne. Afgelopen winterseizoen was hij voor zijn studie fysiotherapie vier maanden in Kenia, waar hij in Kaptagat een groep marathonlopers begeleidde. ,,In het zomerseizoen kon ik terug in Nederland mijn vorm moeilijk vinden, mogelijk door de introductie van veranderingen in mijn looptechniek tussen de horden die meer tijd kosten om me eigen te maken dan verwacht", aldus Meijer. ,,In de finale liep ik een technische goede race, maar kwam ik door een hapering op horde tien twee honderdste tekort voor het zilver.”

Zilver Marissa Damink

Op de 800 meter liep Marissa Damink, die in Eindhoven onder Ton van Hoesel traint bij ESAV Asterix, naar het zilver. Damink moest met haar 2.07,59 minuten alleen Britt Ummels (2.06,54) voor laten gaan. Bregje Sloot (2.10,28) werd derde.

Riq de Wit van Eindhoven Atletiek kwalificeerde zich met 22,08 seconden voor de finale van de 200 meter. Dat deden bij de vrouwen ook zijn clubgenoten Sacha van Agt (24,23) en Eva Bastmeijer (24,59). Deze finales staan zondag tijdens de laatste dag van de NK op het programma.