Volledig scherm
Volleybalster Yvon Beliën uit Budel. Foto Pim Waslander

Volleybalster Yvon Beliën na lastig seizoen met Modena tweede in Serie A

BUDEL - Als volleybalster Yvon Beliën een half jaar geleden had moeten voorspellen of haar team Liu Jo Nordmeccanica Modena dit seizoen de finale van de Serie A zou halen, was haar antwoord ,,een dikke vette nee" geweest. Toch stond de 23-jarige Budelse de afgelopen twee weken in de eindstrijd, die met 3-1 in wedstrijden verloren ging tegen Igor Gorgonzola Novara.

,,Ondanks dat het geen makkelijk seizoen was, is het wel heel jammer dat we weer een finale verliezen", zegt Beliën, die ook vorig jaar met Piazenca als tweede eindigde. En Modena verloor eerder dit seizoen de finale van de Coppa Italia van Imoco Volley Conegliano. Dat team was ook in de reguliere competitie als eerste geëindigd, maar werd in de halve finales door Modena teruggewezen nadat in de kwartfinales was afgerekend met Foppapedretti Bergamo. Beliën had de sterke play-offreeks van fusieclub Modena, dat voor dit seizoen samenging met Piacenza, niet verwacht. De seizoensstart was uiterst moeizaam. Eind november werd coach Lorenzo Micelli ontslagen en opgevolgd door Marco Gaspari, Beliëns oude coach bij Piacenza. ,,Het liep echt niet en het voelde ook niet goed. Dat Gaspari terugkeerde vond ik persoonlijk een fijne zet, hij weet mij beter te inspireren. Hij bracht ook meer enthousiasme in het team en liet ons harder werken. Als ik er toch ben wil ik ook trainen", vertelt Beliën. ,,Maar ik weet niet of het probleem ook echt de coach was. Wel gingen we daarna beter spelen en wedstrijden winnen, waardoor we als nummer vijf aan de play-offs begonnen."

Uiteindelijk gaat het seizoen op papier toch als goed de boeken in. Tweede in de competitie en de beker en een klassering bij de beste zes ploegen in de Champions League. Beliën: ,,De resultaten zijn echt heel goed en het voelt ook alsof we zilver hebben gewonnen. Maar de echte prijs ontbreekt."

Oranje

Beliën gunt haar Oranje-teamgenoten Laura Dijkema, Celeste Plak en Judith Pietersen oprecht de Italiaanse titel. En ze is blij dat ze vanaf 18 mei weer met hen samenspeelt in het Nederlands team. ,,Dat heb ik wel heel erg gemist. Bij Modena waren we een groep meiden waarbij het niet klikte als team. Niet dat we ruzie hadden, maar het was ook niet zo dat we op elkaar konden terugvallen. Bij Oranje is dat wel zo, vormen we een heel leuke groep. Natuurlijk gaat het anders zijn nu er jonge meiden bijkomen en we een nieuwe coach (de Amerikaan Jamie Morrison, red.) hebben. Hij stuurt ons filmpjes op om te laten zien hoe hij wil gaan spelen. Ik verwacht dat het met de klik wel goed gaat komen", zegt Beliën, die zich met Oranje gaat voorbereiden op het WK-kwalificatietoernooi dat van 30 mei tot en met 4 juni in Azerbeidzjan wordt afgewerkt. Nederland treft er naast het gastland ook Oekraïne, Israël, Denemarken en Noorwegen. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK van 2018 in Japan, de nummer twee krijgt een herkansing in augustus. Eind september is het EK in Azerbeidzjan en Georgië. 

Toekomst

Beliën heeft nu nog vijf dagen om bij te komen en alvast na te denken over haar toekomst. ,,Dat heb ik heel erg nodig", stelt de Budelse volleybalster, die einde contract is bij Modena. ,,Nu het seizoen klaar is, ga ik kijken wie er interesse heeft en wat ik wil. Ik sta voor alles open, bijtekenen bij Modena is ook een optie. Italië is een heel mooi volleyballand. Binnen een maand hoop ik eruit te zijn."

Lees ook:
Volleybalster Yvon Beliën baalt van vertrek bondscoach