Volledig scherm
Etienne Bax over de rode loper bij bioscoop Pathe in Eindhoven voor de filmpremière. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Wereldkampioen Bax stelt familie op de proef: 'Het is niet makkelijk'

Zijspancross een kleine sport? De documentaire over tweevoudig wereldkampioen Etienne Bax trok volle zalen in Pathé in Eindhoven.

De drang naar succes van zijspancoureur Etienne Bax trekt een zware wissel op de Bergeijkse familie. Het is de rode draad in de documentaire over zijn loopbaan, ‘Hard way to win 2’. Op de première donderdag in de Eindhovense Pathé-bioscoop kwamen 1000 bezoekers af, onder wie 200 genodigden. Deel 1 van vorig jaar ging over de ups en downs in de carrière van Jeffrey Herlings.

Bij de eerste wereldtitel van de oudste van de Bax-broers in 2015 feestte de hele familie uitbundig mee, zonder enige reserve. Nog vers in het geheugen stond het beeld dat hij twee jaar daarvoor meer dood dan levend in het ziekenhuis lag na een zwaar trainingsongeval in Geldermalsen. Milt, lever, longen, darm: er waren weinig ingewanden die niet kapot waren nadat hij op volle snelheid met zijn buik op het motorstuur landde. Toen er nog eens een longontsteking overheen kwam, hielden de artsen hem zelfs enige tijd in een kunstmatig coma.

Spanningen

De tweede wereldtitel van Etienne Bax, dit jaar behaald met de Franse bakkenist Nicolas Musset, riep gemengde gevoelens op. Moeder Marthie ging al niet meer naar de cross, omdat de spanningen tussen haar zonen hoog op kon lopen zodra het starthek gevallen was. Robbie Bax zit in de bak bij Daniël Willemsen, een van de grootste rivalen van Etienne. Voor vader Jack, zelf oud-bakkenist, was de lol eraf na een akkefietje bij de ontknoping van het open Nederlands kampioenschap in Valkenswaard. Robbie gaf zijn broer de schuld van de val in de eerste bocht en maakte dat direct na de finish duidelijk met een klap. ,,Ik gaf hem alleen een tikske op de helm en zei: ,,Dat was niet netjes wat je net deed”, verklaart hij voor de camera van de filmmakers Arno van den Brink en Rick Heusschen.

Quote

Ik gaf hem alleen tikske op de helm en zei: ,,Dat was niet netjes wat je net deed".

Robbie Bax

Breekpunt in de broederband is de hereniging als zijspanduo in 2016. Sinds de jeugd hadden ze niet meer samen gereden. Na zijn wereldtitel met de Let Kaspars Stupelis deed Etienne de belofte aan zijn vader gestand om ooit nog eens met Robbie uit te komen in het wereldkampioenschap. Dat viel samen met het bouwen van een eigen zijspan. Het project was gedoemd om te mislukken, aldus pa Jack, zelf begin 2015 door Etienne aan de kant geschoven als monteur van het team. 

Kiwi

Senior kon het niet aanzien hoe zijn zonen worstelden met de driewieler, door Robbie badinerend ‘een kiwi’ genoemd. ,,Ik stond met tranen in de ogen.” Zijn gemoed schiet nu weer vol. De zakelijke mededeling uit de mond van zijn broer dat hij in 2017 niet langer gewenst was, kwam hard aan bij Robbie Bax. ,,Aan het eind krijgt de bakkenist ervan langs. Ik had een tweede kans verwacht. Toch was ik ook blij dat ik ervan af was. Ik voel me beter op mijn plek bij Daniël.”

,,Mijn voordeel dat ik altijd iets nieuws wil proberen, is soms ook een nadeel”, bekent Etienne Bax. ,,Het is niet makkelijk om iets met familie te ondernemen, of het nu zakelijk is of in de sport.” Waar nodig sturen sponsors de stuurman nu bij. Dus wordt Bax in 2018 gekoppeld aan Kaspars Stupelis, met wie hij in 2015 voor het eerst wereldkampioen werd.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement