Volledig scherm
Karlijn Swinkels

Wereldkampioene Karlijn Swinkels stapt af in Lieshout

LIESHOUT - Ze had zaterdag een receptie in haar woonplaats Handel. De dag ervoor werd ze in Limburg gehuldigd. Het was de afgelopen weken zowat elke dag raak. De KNWU huldigde haar in Utrecht, en haar clubteam De Bergbeklimmers deed het in Rosmalen.

Karlijn Swinkels (18) pakte begin oktober in Doha de regenboogtrui bij de junioren. Dat deed ze op het onderdeel individuele tijdrit. De kersverse wereldkampioene stond zondag voor het eerst sinds Doha aan de start van een wielerwedstrijd. Maar tijdens de veldrit van Lieshout gaf Swinkels na al een halve ronde op.

Windstoten
Het waait hard in het gehucht 't Hof, waar de 37ste veldrit van Lieshout plaatsvindt. De wielrensters boksen op tegen de windstoten. Swinkels start slecht. Na honderd meter ligt ze in laatste positie. Een paar honderd meter verder is ze opgeklommen naar de zevende plaats. Dan gaat het voor haar mis. Manon Bakker uit Swifterband wint. Yara Kastelijn uit Neerkant wordt tweede. Julia Boschker (Woerden) legt beslag op de derde plek. Swinkels' jongere zus Sylvie komt knap als 15de over de eindstreep. "Ik had kracht zat", zegt Karlijn Swinkels na de veldrit voor vrouwen beloften-elite. "Maar ineens schoot mijn derailleur los. Jammer, want ik wilde mezelf graag testen."

Profiteren
Lieshout profiteerde zondag van de afgelaste WB-wedstrijd in Koksijde. Joris Nieuwenhuis uit Zelhem zou starten aan de Belgische kust. Hij won in Lieshout bij de beloften-elite, voor de Belg Ingmar Uytdewilligen en nummer drie Kevin Bakx uit Bergen op Zoom.