Volledig scherm
Eindhovenaar Casper van der Putten (linksvoor) bij de start van de korte cross, die hij zou winnen. © FotoMeulenhof

Winnaar Zandboscross in Deurne: ‘Heel blijven belangrijker dan winnen’

VeldlopenDEURNE - Teun Duisters heeft goede zaken gedaan in de Limbra Crosscompetitie. De Budelnaar schreef zondag de Zandboscross in Deurne op zijn naam en gaat fier aan kop in het algemeen klassement.

De verwachtingen van Teun Duisters waren voorafgaand aan de Zandboscross niet hoog gespannen. De naweeën van een 'gezellige' zaterdagavond stonden een goede voorbereiding op de vierde wedstrijd in de Limbra Crosscompetitie in de weg. ,,Ik ging zonder doel hiernaartoe. Ik wilde gewoon lekker lopen en in het goede ritme van de afgelopen maanden blijven", sprak Duisters na afloop.

De atleet van Running Team Eindhoven (26) liet ondanks zijn matige fysieke gesteldheid alle lopers op de lange cross zijn hielen zien in het Deurnese Zandbos. Tom Reep van Asterix kon in de eerste ronde nog in het spoor van Duisters blijven, maar daarna liep de Budelnaar onbedreigd naar de overwinning. Reep eindigde uiteindelijk als tweede. De Pool Patryk Lukaszewski uit Someren werd derde. Duisters: ,,Voor mij zijn de crosswedstrijden een mooie stimulans door de wedstrijdprikkel. Dat ik goede resultaten neerzet doet me eerlijk gezegd niet zo veel. Het winnen van crossen is geen doel op zich. Ik zie het als een goede basis voor het volgende baan- en wegseizoen. Daar wil ik presteren en goede tijden neerzetten."

Doel: heel blijven

Volledig scherm
Teun Duisters © B. Luijkx

Deze winter is het voornaamste doel van Duisters om heel te blijven. In het verleden kampte hij vaker met blessures, waardoor hij werd beperkt in zijn prestaties die hij wil neerzetten op de baan en op de weg. ,,Conditioneel zit het gewoon goed. Ik moet er nu voor zorgen dat ik geen nieuwe blessures oploop, zodat ik komend jaar kan gaan knallen.”

Bij de crosswedstrijden mag het resultaat dan evident zijn voor Duisters, op de baan en de weg liggen die verhoudingen heel anders. ,,Ik train graag hard en veel, daaruit wil ik dan ook resultaat halen. Ik loop om wedstrijden te winnen en goede tijden neer te zetten. Mijn doel voor komend jaar is mijn pr op de halve marathon aanscherpen. Dat staat nu op 1 uur en 14 minuten. Die tijd kan en moet veel beter. Ik wil die tijd met minimaal drie en het liefst vier minuten verbeteren."

Debuut voor hockeyspeelster

Bij de vrouwen behaalde Nathalie Thijssen verrassend een podiumplaats. Thijssen, die vrijwel wekelijks deze krant haalt als doelpuntenmaakster bij de hockeyvrouwen van HC Helmond, maakte zondag haar debuut in het crosscircuit. ,,De heuvels vond ik best pittig, maar het was een leuk parkoers. Hoewel het nieuw voor me was, kon ik door mijn goede basisconditie vanuit het hockey aardig meekomen met de rest. Ik zie dit als een goede en leuke manier om mijn conditie voor het hockey op peil te houden. Zeker voor herhaling vatbaar dus."

Sophie Dielissen uit Tegelen won bij de vrouwen, gevolgd door de Eindhovense Thijssen en de Geldropse Angélique de Vries van Eindhoven Atletiek. Casper van der Putten (Asterix) en Emmie Weekers (Eindhoven Atletiek) waren de snelste op de korte cross.