Volledig scherm
Het erepodium van 2016 met in het midden winnaar Jeffrey Herlings en rechts Glenn Coldenhoff (3e). © Red Bull

139 Brabantse crossers in slijtageslag op strand Scheveningen, maar Herlings niet

Jeffrey Herlings zal er wel zijn om handtekeningen uit te delen. Maar de nieuwbakken wereldkampioen motorcross zal zijn Red Bull Knock Out-titel zaterdag niet verdedigen op het strand van Scheveningen. 

De 24-jarige crosser uit Oploo won de slijtageslag in 2016. Een maand geleden zegde hij af voor het tweejaarlijkse mega-evenement met 1000 starters. Na het uitputtende MXGP-seizoen was Herlings toe aan een rustpauze. Een van de zwaarste strandraces ter wereld, misschien wel de zwaarste, past daar niet bij.

Afscheidswedstrijd

Glenn Coldenhoff, twee jaar geleden 3e, zal nu de eer hoog moeten zien te houden van het MXGP-team van KTM. Voor de 27-jarige rijder uit Best wordt het zijn afscheidswedstrijd voor het Oostenrijkse fabrieksteam. Hij is einde contract en stapt over naar Standing Construct KTM, een soort satellietteam waarvoor Coldenhoff al eerder actief was.

Brabant is goed vertegenwoordigd onder de liefst 1000 deelnemers met 139 starters. ’s Ochtends om 9.00 uur start de kwalificatieheat van een uur. De snelste 750 rijders plaatsen zich voor de finale van liefst 2 uur (13.30-15.50 uur). Een uitputtingsslag, in de wetenschap dat een Grand Prix-manche zo’n 35 minuten duurt. Brabanders met een laag startnummer, van wie dus wat verwacht mag worden, zijn Dakar-deelnemer Edwin Straver, Heikki van den Berg, Stuwey Reijnders, Ronnie van Rooij, Bas Verhoeven, Jim Kanters, Hans Vogels, Lars van Berkel.

4,5 kilometer

Voor de wedstrijd is 80.000 kubieke meter zand verschoven om een baan van 4,5 kilometer lengte aan te leggen met 19 bochten en 14 bulten. Het gratis te bezoeken evenement trok twee jaar geleden naar schatting 70.000 toeschouwers naar de boulevard van Scheveningen.

De Red Bull Knock Out is de laatste wedstrijd die meetelt voor de World Enduro Super Series en trekt dus ook veel specialisten van de lange adem. De Brit Billy Bolt (Husqvarna) gaat na 7 races aan de leiding, gevolgd door 3 KTM-rijders (Manuel Lettenbichler, Josep Garcia en Taddy Blazusiak).