Volledig scherm
Novak Djokovic liet zich tussen mei 2017 en maart 2018 bijstaan door Andre Agassi. © AFP

Agassi voorspelt: ‘Djokovic breekt record Federer’

Als Novak Djokovic het maar graag genoeg wil, gaat hij het recordaantal van 20 gewonnen Grand Slams verbeteren. Dat voorspelt Andre Agassi, die hem een tijdje bijstond als coach.

Quote

Iemand moet wel willen leren, openstaan om dingen anders te benaderen. Maar een deel van zijn grootsheid is juist die koppigheid.

Andre Agassi

In een interview met Times of India zegt de Amerikaanse oud-tennisser (48), zelf winnaar van acht Majors, dat er geen betere speler is dan een Djokovic op zijn best. Dat is voor hem dan ook het beste criterium om te bepalen wie de GOAT (Greatest Of All Time) van het tennis is, de beste speler ooit. ,,Tegenwoordig kijken we vooral naar cijfers, maar ik heb argumenten waarom die niets zeggen. Björn Borg stopte op zijn 26ste, met 11 gewonnen Grand Slams. Maar hij sloeg 10 keer de Australian Open over, waar destijds nog op gras werd gespeeld. Zeg het maar…”

Cijfers kunnen niet het enige criterium zijn, zegt Agassi in de krant. ,,Het gaat er ook om wat je moest doen om een Grand Slam-toernooi te winnen. Roger Federer moest van mij winnen, van Andy Roddick, Lleyton Hewitt, Carlos Moya. Maar ook een stel anderen, in zijn vroegere jaren. Toen Rafael Nadal opkwam, moest hij van Federer en Djokovic winnen. Djokovic dus van Federer en Nadal (…). Die drie gasten hebben bijna twee keer zo veel tegen elkaar gespeeld als Pete Sampras en ik. Dit is een speciale generatie.”

Voor Agassi telt ook het beste niveau dat een speler heeft laten zien. ,,Als je het mij vraagt, speelt Djokovic het beste tennis van iedereen, als hij zijn hoogste niveau haalt.”

Gevraagd of Djokovic, die 15 GS-titels heeft, ook het record van Federer, die 20 grand slams won, gaat breken antwoord de Amerikaan bevestigend. ,,Ik kom uit Las Vegas, dus ik moet gokken. Twee slams winnen per jaar, de komende drie jaar. Ja, dat kan hij. Met een gezin heeft hij nu ook andere prioriteiten, maar als hij het echt graag wil, lukt het hem.”

Volledig scherm
© REUTERS

Agassi gaf aan geen spijt te hebben van de korte periode waarin hij met Djokovic werkte, van mei 2017 tot maart 2018. ,,Ik heb er veel van geleerd, ben blij dat ik het gedaan heb.”

Kloppen de geruchten dat hij vaak strijd had met de Serviër? ,,Iemand moet wel willen leren, openstaan om dingen anders te benaderen. Maar een deel van zijn grootsheid is juist die koppigheid. Trouwens, ik heb Novak op dag één gezegd dat hij mij niet nodig had.”

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7465 stemmen