Ajax haalde de Helmond Cup woensdagavond terug naar Nederland door een 2-0 overwinning op Sturm Graz.
Volledig scherm
Ajax haalde de Helmond Cup woensdagavond terug naar Nederland door een 2-0 overwinning op Sturm Graz. © Getty Images

Ajax haalt de Helmond Cup na bijna tien jaar terug naar Nederland

Door de belangrijke 2-0 overwinning op Sturm Graz is Ajax niet alleen dicht bij de derde voorronde van de Champions League, de Amsterdammers hebben gelijk een bijzondere trofee teruggehaald naar Nederland: de Helmond Cup.

De Helmond Cup is een fictieve beker, die begin 2007 in het leven werd geroepen door de familie Huisman uit Hillegom. Van huis uit geen supporters van Helmond Sport, maar wel gecharmeerd van het welbekende clublied 'Vur Welleke Club Bende Gai'. Dat zorgde ervoor dat Helmond Sport de Helmond Cup als eerste kreeg toebedeeld. 

De spelregels zijn niet al te ingewikkeld: zodra de houder verliest, gaat de trofee over naar de tegenstander. Door de jaren heen belandde de Helmond Cup in Nederland, Frankrijk, Oekraïne, Spanje, Rusland, Italië, Griekenland, Denemarken en Engeland. Manchester City is recordhouder, Sergio Agüero is topscorer. 

Sturm Graz

In de slotfase van het vorige seizoen legde Sturm Graz beslag op de Helmond Cup, door in de Oostenrijkse bekerfinale Red Bull Salzburg te verslaan. Omdat Ajax woensdagavond in een enerverend duel op zijn beurt weer te sterk was voor Sturm Graz, is de beker voor het eerst sinds 26 februari 2009 terug in Nederland. Destijds raakte FC Twente de Helmond Cup kwijt door in eigen huis met 0-1 te verliezen van Olympique Marseille.

De beker kan volgende week alweer uit Nederland verdwijnen, als in Oostenrijk de return van het tweeluik tussen Sturm Graz en Ajax op het programma staat.