Bax loopt nieuwe averij op in WK-strijd bij crash in Oekraïne

VIDEOVoor Etienne Bax is titelprolongatie ver weg in het WK zijspancross na een crash gisteren in de GP van Oekraïne. De linkerschouder van de stuurman uit Bergeijk raakte zondag bij een botsing uit de kom. In het ziekenhuis van Chernivtsi werd de schouder onder verdoving op zijn plek gezet. 

Het weekeinde in Oekraïne was nog wel zo goed begonnen voor Bax en bakkenist Kaspars Stupelis. Ze waren de snelste in de kwalificatietraining en deden een mindere kwalificatierace (4e op zaterdag) vergeten door zondag de 1e manche op hun naam te schrijven.  Kort na de start van de 2e heat sloeg het noodlot toe.  Bax: ,,We gingen met volle overtuging de 2e manche in. We hadden weer een heel goede start, totdat we door iemand geraakt werden. Ik ben over de kop geslagen en overreden. " Bax had meer last van zijn nek dan van zijn schouder. ,,Ik dacht even dat er iets gebroken was in mijn nek. Gelukkig is dat niet zo."

Brandwond

Stupelis kwam ook niet ongeschonden uit de strijd. Hij liep blauwe plekken op en een brandwond op zijn bovenbeen. In plaats van via Kiev naar huis in Letland te reizen, bleef Stupelis in het ziekenhuis van Chernivtsi om te tolken voor Bax.  Zondagavond nog vertrok Bax met de teamtruck mee richting Tsjechië, waar komend weekeinde de volgende Grand Prix verreden wordt.  In Tsjechië pakt hij maandag het vliegtuig naar huis. Bax denkt zondag toch in Tsjechië te kunnen starten.  ,,Dinsdagochtend begint het herstel. Dan heb ik drie dagen de tijd." 

Het is niet het eerste ongeval van de regerend wereldkampioen dit GP-seizoen. Bij de openingswedstrijd in Oss brak hij zijn rechter sleutelbeen. Zijn achterstand in het WK-klassement op de Belgisch/Nederlandse combinatie Marvin Vanluchene/Ben van den Bogaart is opgelopen tot 93 punten.  Broer Robbie bezet met Daniël Willemsen de 3e plaats in de tussenstand.  In Oekraïne moesten zij genoegen nemen met positie 5 in het dagklassement. 

Volledig scherm
Etienne Bax en bakkenist Kaspars Stupelis
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement