Volledig scherm
Carlos Salcido: de eerste Mexicaan in PSV-dienst. © Stanley Gontha

'Bijna iedereen in Mexico kent PSV'

PSV speelt vanavond een benefietwedstrijd tegen het Mexicaanse Pachuca, de voormalige club van Hirving Lozano.

Zonder het te beseffen was Carlos Salcido elf jaar geleden een trendsetter. Zijn transfer van Mexico naar PSV bracht geen stroomversnelling van voetballers naar Eindhoven op gang, maar zorgde in het voetbalgekke land wel voor naamsbekendheid. Ook kreeg Andrés Guardado van Salcido in 2014 de aanbeveling om zijn interesse voor PSV concreet te maken. ,,Dankzij Salcido werd PSV bekend, dankzij Andrés Guardado populair en dankzij de transfer van Hirving Lozano is PSV nu helemaal in trek in Mexico. Bijna iedereen kent de club", vat journalist Daniel Reyes van de Mexicaanse tv-zender Claro het samen.

Quote

Dankzij Salcido werd PSV bekend, dankzij Andrés Guardado populair en dankzij de transfer van Hirving Lozano is PSV nu helemaal in trek in Mexico

Journalist Daniel Reyes van de Mexicaanse tv-zender Claro

Vanavond wint PSV nog wat meer aan populariteit en sympathie in Latijns-Amerika. Het al geplande vriendschappelijke duel met de vorige club van Lozano, CF Pachuca, is gegoten in de vorm van een benefietduel. De opbrengst van alle tickets, die maar 2 euro per stuk kosten, is bestemd voor de mensen die getroffen zijn door de aardbeving in het land van vorige maand. Waarschijnlijk komen er ongeveer 10.000 mensen, die een bezoek aan het stadion en de geste richting Mexico wel kunnen waarderen. Sportief is het duel tussen een combinatie van PSV-1 en PSV-2 en de niet-internationals van Pachuca niet zo interessant, maar daar draait de avond niet om.

Bijzondere band

Quote

Guardado geldt in Mexico als een rolmodel. Hij is een ster en komt voor veel mensen over als verstandig en standvas­tig

PSV wilde met de benefietwedstrijd een gebaar maken om de bijzondere band van de club met Mexico te onderstrepen. Reyes: ,,Dat Guardado in Eindhoven is gaan spelen, maakt dat eigenlijk elke voetballiefhebber in Mexico nu PSV kent. Hij had ook een goede periode in het Mexicaanse team, omdat hij in Nederland zijn carrière weer in de goede richting heeft kunnen sturen. Guardado geldt in Mexico als een rolmodel. Hij is een ster en komt voor veel mensen over als verstandig en standvastig. Hij is voor PSV het perfecte visitekaartje bij onderhandelingen of misschien toekomstige pogingen om in Mexico spullen op de schappen te krijgen. Met het aantrekken van Lozano kan PSV dat misschien nog een extra zetje geven."

Reyes is elke thuiswedstrijd met collega Agus Quinones present om de verrichtingen van Lozano te volgen en hem daarna te interviewen. Het is tot nu toe een successtory, met een dieptepunt in de vorm van een nederlaag en rode kaart in Heerenveen. De eigenlijke hoofdpersoon van de oefenwedstrijd van vanavond is er vanwege de interlandperiode niet bij. In juni was de transfer van Lozano van Pachuca naar PSV hét onderwerp van gesprek in Mexico.

Volledig scherm
Scheidsrechter Kevin Blom stuurt PSV'er Hirving Lozano met een rode kaart het veld af © Jasper Ruhe

Commercieel

Of er voor PSV in de toekomst commercieel veel in het vat zit, blijft afwachten. In het verleden bleek het vaak lastig om in het buitenland markten aan te boren. De shirts van de club, met nummer 11 (van Lozano) als koploper, hangen in ieder geval wel in grote Mexicaanse warenhuizen en PSV heeft al een tijd een Spaanstalige website, die ook leidt naar de eigen online-winkel. Blijft Lozano scoren en schittert hij volgend jaar op het WK, dan kan PSV buiten een toekomstige transfersom mogelijk via merchandising mogelijk meer munt slaan uit zijn komst. In de praktijk blijkt vaak dat deze extra inkomsten beperkt blijven tot tonnen in plaats van miljoenen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement