Debutant Wijler verrast handboogelite, Van den Berg in troostfinale

SHANGHAI - Handboogschutter Steve Wijler boekte donderdag sensationele overwinningen op twee Zuid-Koreaanse wereldtoppers tijdens het wereldbekertoernooi in Shanghai.  De 20-jarige debutant uit Limburg schoot zich een weg naar de finale op zondag ten koste van Jongho Kim (4e ronde), Atanu Das uit India (kwartfinale) en Dong Hyun Im. 

Volledig scherm
Debutant Steve Wijler (l) schiet in Shanghai als een komeet omhoog op de wereldranglijst. © Dean Alberga/World Archery

Wijler toonde zich in de halve eindstrijd niet onder de indruk van de staat van dienst van zijn illustere tegenstander.  Twee afsluitende foutloze rondes van 30 punten waren genoeg voor het talent uit Horn om de partij vroegtijdig met 6-2 winnend af te sluiten. 

Volledig scherm
Sjef van den Berg (r) zag in de shoot-off een finaleplaats in Shanghai in rook opgaan. © Dean Alberga/World Archery

In de eindstrijd wacht opnieuw een Koreaan: Woojin Kim die in de halve finale peentjes zweette tegen titelverdediger Sjef van den Berg. De maximale vijf sets leverden geen winnaar op, waarna een shoot-off de beslissing moest brengen. Woojin Kim plantte zijn pijl net iets dichter bij het centrum dan Van den Berg, die ongeacht de uitslag van de troostfinale terug kan kijken op een geslaagd toernooi.

De vierde ronde was een herhaling van de recurvefinale van vorig jaar in Shanghai. Net als toen was Van den Berg ook nu sterker dan de Amerikaan Zach Garrett (6-2). In de kwartfinale moest de Heeswijker (tegenwoordig woonachtig in Sint-Anthonis) het opnemen tegen olympisch kampioen Jin Hyek Oh. Het werd 7-3 voor Van den Berg, die na de Olympische Spelen van Rio even handboogmoe was, maar inmiddels weer de draad heeft opgepikt. De nummer vier van Rio hoopt uit Shanghai wel weer met een medaille huiswaarts te keren. 

Compound

Sanne de Laat uit Eindhoven en Limburger Mike Schloesser waren de laatst overgebleven compound-schutters voor Nederland. In de derde ronde verloor De Laat van de Deense nummer 1 van de ranking, Sarah Sonnichsen: 140-145. Schloesser trof in de achtste finale een van zijn bekende rivalen, de jonge Deen Stephan Hansen. Met 147-148 kwam Schloesser 1 punt tekort om een shoot-off af te dwingen. 

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (37%)
  • Nee (11%)
  • Te vroeg om te zeggen (51%)
1692 stemmen