Beeld van Ajax-PSV. Beide clubs moeten bezuinigen en willen salarissen van spelers omlaag brengen.
Volledig scherm
Beeld van Ajax-PSV. Beide clubs moeten bezuinigen en willen salarissen van spelers omlaag brengen. © ANP

Discussie over salariskorting in profvoetbal: ‘Gezamenlijk oplossingen realiseren’

Het akkoord tussen de sociale partners over een salariskorting in het profvoetbal leidt tot de nodige discussies in en rondom de kleedkamers. Spelers willen niet overal direct instemmen of hebben vragen over de richtlijn en worden soms toch onder druk gezet om te tekenen, zo stelt zaakwaarnemer Revien Kanhai van Forza Sports Group. ,,Helaas”, zegt hij.

,,Wij adviseren onze spelers om kritische vragen te stellen”, geeft hij aan. ,,Waar is het geld voor bedoeld? Waar gaat het naar toe? Ligt er een plan om de rest van het personeel te helpen en is er alleen een afdracht nodig zolang het stadion leeg is?” De richtlijn van de spelersvakbonden VVCS en ProProf, federatie van werkgevers FBO en coaches betaald voetbal (CBV) werd gepresenteerd als een ‘historisch akkoord’.

Niets bindend

Kanhai wijst erop dat nog niets bindend is en dat clubs en spelers samen moeten overleggen. Spelers moeten volgens hem wel realiteitsbesef hebben over de crisissituatie waarin de wereld zich bevindt, maar hij hamert er ook op dat maatwerk voor een individueel geval soms noodzakelijk is. ,,De sociale partners hebben een prima aanbeveling gedaan. Arbeidsrechtelijk heeft een speler echter het recht om nee te zeggen. Buitenlandse zaakwaarnemers liggen soms dwars voor loonreducties en dat kan bijvoorbeeld om strategische redenen zijn.”

In Engeland heeft een aantal clubs met spelers de afspraak dat het ingehouden salaris in de toekomst weer wordt teruggegeven, zogenaamde “deferrals”, zo stelt Kanhai. ,,Als er transferwinsten worden geboekt of als het publiek terug mag keren en er weer voldoende inkomsten zijn”, geeft hij aan. ,,In Nederland zijn er helaas enkele clubs die zich niet correct gedragen naar de speler toe. Ze dreigen met sancties. Maar het is een onjuiste strategie van clubs om te dwingen, men moet gaan beseffen dat we samen uit de crisis moeten gaan komen en dus gezamenlijk oplossingen moeten vinden. In dit geval dus spelers en clubs samen. Je dient een gezamenlijk doel. Ervoor zorgen dat de club gezond blijft en dat er geen onnodige banen verloren gaan.”

Hervormingen

Kanhai denkt dat hervormingen nodig zijn in de voetballerij en ziet inmiddels hoopvolle bewegingen. ,,Donderdag was een historische dag, waarbij nagenoeg alle partijen uit het betaald voetbal bij elkaar kwamen om te praten over oplossingen. Het werd na de vingerwijzingen vanuit de politiek nu echt tijd om samen een plan te maken en vooruit te bewegen, logischerwijs aangevoerd door de KNVB. We zitten in een enorm grote crisis. Op alle fronten. Waarom heeft de Bundesliga de zaken wel sneller op orde met de politiek aldaar? Om meerdere redenen en niet alleen financiële of medische. Ook omdat er daar een collectief plan is en clubs in nood over hun schaduw heen kunnen springen en de bereidheid tonen om samen te willen werken. Vanaf het begin van de crisis. Bayern München en Borussia Dortmund laten blijken dat een sterke competitie voor hen belangrijk is. In Nederland kijken clubs toch meer naar zichzelf, maar ook Ajax en PSV hebben er last van als er straks clubs omvallen. Ze hebben er belang bij dat het niveau hoog blijft. Dus samenwerken is het devies.”