Volledig scherm
Antonio Cairoli pakte de volle buit in de GP van Lombardije. © Ray Archer

Geblesseerde Herlings ziet Cairoli naderen in WK motorcross

De spanning is weer helemaal terug in het WK motorcross. Verlost van zijn geblesseerde plaaggeest Jeffrey Herlings voldeed Antonio Cairoli voor eigen publiek aan de opdracht. Met 2 manchezeges in de MXGP-klasse pakte de Siciliaan het maximum van 50 WK-punten in de GP van Lombardije. De voorsprong van Herlings op de 9-voudig wereldkampioen bedraagt nog maar 12 punten.

Cairoli maakte het in de 2e manche nog even spannend door van zijn KTM-motor te tuimelen. Hij viel daardoor letterlijk terug van de 1e naar de 4e positie. Veel tijd had hij niet nodig om achtereenvolgens Clément Desalle, Tim Gajser en Kevin Strijbos te passeren. In de hitte van Ottobiano hield Cairoli daarna het hoofd koel en maakte geen fouten meer. ,,Dit is goed voor het kampioenschap", zei een moegestreden Cairoli na afloop.

Voor Herlings en voor de spanning in het kampioenschap is het te hopen dat de Brabander over twee weken zijn rentree kan maken in de eerste van twee Grands Prix op Indonesische bodem. Herlings brak afgelopen woensdag zijn rechter sleutelbeen tijdens een trainingsongeluk in Berghem.

Glenn Coldenhoff is geen liefhebber van tropische temperaturen en beleefde een zwaar weekeinde in Noord-Italië. Met een 9e plaats in de dagstand (9e en 11e in de manches) werd het voor de Heeschenaar een wedstrijd met kraak noch smaak.

MX2

In de MX2-klasse bleef het gewenste resultaat voor Davy Pootjes uit. Wel kan de 20-jarige crosser uit Ammerzoden terugkijken op een imponerende inhaalrace. Door een val bij de start van de 2e manche was Pootjes pas als laatste vertrokken. Hij haalde meer dan de helft van het veld in, om als 11e te finishen. Gevoegd bij de 7e plaats in de 1e heat verliet de LRT KTM-rijder het warme Ottobiano met 24 WK-punten. In de tussenstand bezet hij de 11e plaats. In het beladen KTM-onderonsje om de wereldtitel bracht dagwinnaar Jorge Prado zijn achterstand op Pauls Jonass terug tot 9 punten.

Zege Van de Moosdijk

In het EK 250cc raakt Roan van de Moosdijk op toeren. Na zijn eerste podiumplaats vorige week in Frankrijk hoefde het 17-jarige talent uit Eindhoven niet lang te wachten op zijn eerste EK-zege. Hij had dit weekeinde aan 2 derde plaatsen genoeg om de EK-wedstrijd in Lombardije te winnen. Door tegenslagen eerder in het seizoen speelt Van de Moosdijk geen rol in de top van het klassement. Door de puntenoogst in Noord-Italië is hij inmiddels opgeklommen naar de 7e plaats. Het gat met leider Mathys Boisrame is nog altijd respectabel: 73 punten.