Volledig scherm
© Marcel Bonte

Het vuur brandt nog steeds in huize Arias

De supporters van PSV koesteren rechtsback Santiago Arias (25), die deze zomer tóch bij de club bleef. ,,Prima, want het is hier in Eindhoven tranquilo."

Het leven lacht Santiago Arias momenteel aan alle kanten toe. In november verwachten hij en zijn vrouw Karin hun eerste kindje en thuis staat uiteraard alles in het teken van die gebeurtenis. ,,Het geeft me kracht en voelt nu al als iets unieks. Veel ploeggenoten hebben al kinderen en straks kan ik er eindelijk over meepraten."

De aanstaand vader beleeft ook op het veld een spannende periode. Komende week wil hij met Colombia plaatsing voor het wereldkampioenschap van volgend jaar veiligstellen. Met PSV gaat hij weer aan kop in de eredivisie, na een eerder nogal moeizaam 2017. ,,Als voetballer leef je van wedstrijd naar wedstrijd, dus zaterdag is Willem II-thuis het eerste waar ik voor ga", zegt de 25-jarige rechtsback bij het trainingscomplex van PSV. ,,Dat wordt nog moeilijk genoeg. Daarna schakel ik pas over op de interlands."

Na morgen staat alles in het teken van een ticket voor het eindtoernooi Rusland, waar Arias met Colombia hoopt te stunten en zich in de kijker kan spelen. ,,Op zondag vlieg ik weer die kant op. Het is, denk ik, al de tiende keer in de afgelopen jaren, dus ik ben er onderhand wel aan gewend. Even door de jetlag heen. Gelukkig duurt dat bij mij nooit lang. Ik slaap zonder problemen en na twee, drie dagen ben ik zowel in Colombia als Nederland altijd weer fit. Volgende week spelen we eerst tegen Paraguay en daarna moeten we het karwei misschien nog afmaken in Peru. Het worden zware wedstrijden, maar we staan er goed voor en hebben een ticket voor het grijpen."

Taal

Gesprekken met Arias zijn mogelijk in het Engels, maar hij prefereert na vier jaar nog altijd de conversatie in zijn oorspronkelijke taal. Het Spaans dus. ,,Ik heb het nooit als een groot probleem ervaren en natuurlijk doe je er ook alles aan om elkaar zo goed mogelijk te begrijpen. Met Gastón (Pereiro, red.) en Chucky (Hirving Lozano, red.) spreek ik in onze taal, maar we begrijpen bij gesprekken met de ploeg goed wat de trainer wil. En als het echt niet duidelijk is, kunnen we in het Spaans bij hem terecht. Dat is luxe."

Quote

Dat we bij de trainer in het Spaans terecht kunnen, is luxe

Santiago Arias

Bij PSV had bijna iedereen, hijzelf incluis, er rekening mee gehouden dat de naam Arias nu niet meer op de loonlijst zou staan. Vorig seizoen was hij een van de spelers die openlijk aangaf dat het heilige vuur net iets minder hard brandde dan de afgelopen twee jaar. ,,Ik heb daar in de zomer over nagedacht en stond en sta ook achter die uitspraken. Een transfer was misschien best mogelijk, maar zover is het niet gekomen. Ik ga hier niet zomaar weg en heb de knop omgezet. Er zijn nog genoeg uitdagingen bij PSV, waar ik nu een van de meer ervaren spelers ben. Aan inzet zal het niet ontbreken, maar dat is niet altijd genoeg. Soms wordt het uiterste gevraagd. Ook ik heb vorig seizoen niet altijd het hoogste niveau gehaald. Vanaf de zomer ben ik nu sneller in vorm gekomen. Eind augustus heb ik met de manager gesproken en hem ook verteld dat ik hier gelukkig ben met mijn vrouw. Het is hier in Eindhoven tranquilo (rustig, red.) en dat is wat we in onze huidige levensfase kunnen gebruiken. Volgend jaar komt er misschien weer wat anders, al zal dat ook van het WK afhangen."

Ervaring

En PSV? ,,Ik ben nu belangrijker geworden voor de ploeg, dat voel ik ook. Een natuurlijke leider ben ik niet, maar net als bijvoorbeeld Luuk de Jong, Jeroen Zoet en Nicolas Isimat-Mirin heb ik de ervaring die nodig is om kampioen te worden. Het gaat nu voortvarend, maar hou dat maar eens een heel jaar vol. Daar gaat het om en vooral om de slotfase in de competitie. Ondertussen moeten we nu pakken wat er te pakken is. En geloof me, elke wedstrijd is moeilijk. Zo'n 1-7 in Utrecht zegt wel iets, maar de volgende keer gaan ploegen zich weer terugtrekken tegen ons. Dat moeten we ook beheersen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement