Volledig scherm
EK selectie Ierland Vrouwen onder 19. © Instagram/Eva van Deursen

Jonge Leeuwinnen zetten succes vrouwenvoetbal voort

Na het fantastische goud van de Oranje Leeuwinnen, werken ook hun opvolgers een tot nu toe succesvol EK af. In Belfast kwalificeerde het team onder 19 zich met een plek in de halve finale van het EK, automatisch voor het WK. 

Drie keer eerder behaalden de Jonge Leeuwinnen de halve finale op een EK (2010, 2014 en 2016), maar nooit eerder stond er een WK kwalificatie op het spel. Met een 2-0 overwinning op Engeland vrijdagavond, was niet alleen de halve finale bereikt, maar was ook het WK-ticket in handen. En daarmee schrijven de dames onder leiding van KNVB-coach Jessica Torny geschiedenis: het behalen van het WK lukte namelijk nog nooit. 

De ploeg staat momenteel bovenaan in een poule met Engeland, Frankrijk (tevens 2-0 winst) en Italië. Hoewel maandag Italië nog wacht, zijn de dames ongeacht dat resultaat al verzekerd van een eerste plaats. Na de laatste groepswedstrijd wacht donderdag in Ierland de halve finale tegen de nummer twee van Groep A: Spanje, Schotland of Noord-Ierland. Maar wie zijn die jonge dames eigenlijk? Torny selecteerde 18 dames voor het EK in Ierland. Liefst 6 daarvan komen uit onze provincie. 

Caitlin Dijkstra

Volledig scherm
Weilustcaptain Caitlin Dijkstra, dochter van oud- NAC speler Meindert Dijkstra, toont de bekers aan het enthousiaste publiek op de Bside. © RAMON MANGOLD

Dijkstra (18) komt uit Breda en heeft oud-betaald voetballer Meindert Dijkstra als vader het voetbal met de paplepel ingegoten gekregen. Via JEKA kwam ze bij het Centrum voor Topsport & Onderwijs in Eindhoven terecht om school en voetbal zo goed mogelijk te kunnen combineren.

Joëlle Smits

Smits (17) komt uit Rosmalen en speelt sinds kort bij FC Twente. Daar heeft de aanvalster voor 2 seizoenen getekend. Ze begon op haar 6e met voetballen bij OJC Rosmalen. Voor haar overstap naar Twente kwam ook zij uit voor het CTO Eindhoven Talent Team. 

Aniek Nouwen

Nouwen (18) komt uit Deurne en speelt nu als verdedigster bij PSV. Ze begon op haar 6e bij SV Deurne en doorliep daar alle (jongens) jeugdelftallen. Keepen kan ze ook aardig, ze won namelijk al drie keer een landelijke keeperswedstrijd (Frans Hoekkeeperdag). 

Volledig scherm
PSV speelster Aniek Nouwen (L) kopt richting doel waar Anouk Hoogendijk van Ajax Vrouwen niets kan verrichten (R) . © Pro Shots / Thomas Bakker

Eva van Deursen

Middenvelder Van Deursen (18) komt uit Veldhoven en voetbalde samen met teamgenoot Kayleigh van Dooren bij RKVVO in Oerle. Zij komt nu ook uit voor het CTO Eindhoven Talent Team.

Kayleigh van Dooren

Van Dooren (18) speelde net als Van Deursen bij RKVVO uit Oerle en woont in Veldhoven. Ook zij komt nu uit voor het CTO Eindhoven Talent Team.

Jacintha Weimar

Weimar (19) komt uit Best en verdedigt het doel. De goalie speelt bij Bayern München. Na een bezoek met CTO Eindhoven (waar ze voorheen voor uitkwam) in München, toonde de Duitse ploeg interesse. 

Keepster Lize Kop, verdedigers Jamie Altenaar, Kay-lee de Sanders, Noah Waterham, Danique Ypema, middenvelders Naomi Pattiwael, Victoria Pelova, Quinty Sabajo en Nurija van Schoonhoven en aanvallers Fenna Kalma, Nadine Noordam en Ashleigh Weerden maken de selectie compleet. 

WK onder 20

Over een jaar staat het grote WK onder 20 op het programma. In augustus 2018 gaat het in Frankrijk gebeuren. Naast Nederland zijn op dit moment alleen Nieuw-Zeeland (kampioen van Oceanië), Frankrijk (gastland) en Duitsland (winnaar Groep A op het EK) zeker van deelname aan het WK.