Volledig scherm
Sjef van den Berg © ANP

‘Koning’ Van den Berg schiet zich in spijkerbroek onverwachts naar toernooiwinst

Sjef van den den Berg (24) heeft voor de 4e keer in 9 jaar de Kings of Archery gewonnen in de recurveklasse. De handboogschutter uit Heeswijk-Dinther was zelf nog het meest verrast door zijn internationale triomf in het Eindhovense Indoor Sportcentrum.

Tot afgelopen vrijdag had hij nog niet getraind op de indoorafstand van 18 meter. ,,Vrijdag heb ik nog even met de vizierstand voor 18 meter geschoten. Het vizier moet een stuk hoger dan voor de 70 meter outdoor. Ik schiet minder goed dan normaal in het indoorseizoen, maar omdat volgens de regels van de Kings of Archery hier de 9 in de voorronden ook als 10 geldt, is een perfecte score makkelijker te halen”, verklaarde een ontspannen Van den Berg die het toernooi afwerkte in spijkerbroek.

Alles moet bij Van den Berg, die tegenwoordig in Doorwerth woont, wijken voor de Spelen in Tokio. Bijna alles. Omdat hij toch te gast was bij de JVD Open om samen met teamgenoot Steve Wijler een seminar te geven over de weg naar de Olympische Spelen en hij daarom geen inschrijfgeld hoefde te betalen, besloot hij ook maar een pijltje te schieten. En nog een en nog een.

Trainingsmaatje

De finale met 9 deelnemers mondde uit in een slijtageslag met Oranje-trainingsmaatje Gijs Broeksma. Nadat onder anderen Rick van der Ven (Oss) en belofte Damian Vaes (Helmond) waren afgevallen, moesten Van den Berg en Broeksma uitvechten wie er met de hoofdprijs van 2250 euro naar huis mocht. Van den Berg was niet in de stemming voor cadeautjes en maakte met een perfecte score van 3 tienen het karwei af. ,,Ik ben superblij dat ik hier wegkom met de overwinning. En ook dat mijn buddy Gijs de tweede plaats pakt.’'

Volledig scherm
Mike Schloesser © ANP

Het koningsnummer van het internationaal sterk bezette toernooi is de compoundklasse, waar ook het meeste geld te verdienen valt. Twee voormalig wereldkampioenen maakten overuren. Na 4 ronden waren Mike Schloesser en de Deen Stephan Hansen nog als enige van de 13 (!) finalisten foutloos. Vanaf dat moment gold het principe ‘last man standing’. 

Vergrootglas

Nog eens 4 ronden gaven Schloesser, bijgenaamd Mister Perfect, en Hanssen elkaar niets toe. Een keer zat er een rondje van 29-29 tussen, de meeste pijlen gingen ‘gewoon’ in de 10. Scheidsrechter moest er af en toe wel een vergrootglas bijhalen omdat een pijl van de Limburger op het randje zat. In de 9e ronde brak een 9 Schloesser alsnog op. De check van 4000 euro was dus voor de Deen.

Het toernooi bij de vrouwen kende zowel in de recurve- (de Française Louise Botte) als compoundklasse (de Duitse Janinen Meissner) buitenlandse winnaars. Inge van Caspel uit Oss behoorde in de compoundfinale tot de eerste afvallers en eindigde op een gedeelde 9e plaats.