Het gelegenheidsduo Lauris Daiders (l) en Etienne Bax, net nadat ze de 2e manche in Valkenswaard hebben gewonnen.
Volledig scherm
Het gelegenheidsduo Lauris Daiders (l) en Etienne Bax, net nadat ze de 2e manche in Valkenswaard hebben gewonnen. © Marcel Luyckx/ED

Kop-staartbotsing kost Bax leiding in ONK zijspancross

Zijspancrosser Etienne Bax heeft in zijn thuiswedstrijd de leiding in het open Nederlands kampioenschap verspeeld. Bax botste op het Eurocircuit van Valkenswaard in de voorlaatste ronde van de openingsmanche in volle vaart op een achterblijver. Hij viel daardoor letterlijk terug van een 1e naar een 5e plaats.

Koen Hermans profiteerde door de macht te grijpen in de ‘zijspanmasters’ dankzij dagwinst. Bax geeft zich nog niet gewonnen. In de 2e manche knabbelde hij weer 5 punten van zijn achterstand af. In de stand om het ONK bedraagt zijn achterstand welgeteld 1 punt, met alleen nog de finale in Lichtenvoorde voor de boeg. Tijdens de Zwarte Cross gaat de 30-jarige stuurman uit Bergeijk over 3 weken op jacht naar zijn 8e ONK-titel.

Brandwond Stupelis

Bax baalde vooral omdat hij het zijn gelegenheidsbakkenist Lauris Daiders het gunde een keer het zoet van de overwinning te proeven. De Let verving zijn landgenoot Kaspars Stupelis, die een week eerder tijdens de ONK-wedstrijd in Oss een brandwond opliep. Zijn rechterbovenbeen raakte bekneld tussen achterband en spatbord. ,,De band draaide gewoon door en heeft een stuk van zijn racebroek opgeslokt’’, vertelde Bax, die bij de crash op het Eurocircuit zijn heup flink bezeerde.

Naar verwachting neemt Stupelis komende zondag in de Grand Prix van Markelo zijn plek weer in als passagier van Bax. Daiders offerde zijn vrije weekeinde op om Bax te helpen zijn eerste plaats in de tussenstand van het ONK te verdedigen. Door de crash pakte het anders uit. 

Bax en Daiders pakten nog wel de winst in de tweede manche, waarin Hermans met carburateurproblemen kreeg te kampen. Meer dan de derde podiumplaats in het dagklassement voor de Bergeijks/Letse combinatie zat er niet  in. De 2e manche werd met 5 minuten ingekort, omdat het programma uitgelopen was. Moegestreden zochten Bax en Daiders voor verfrissing meteen de buitendouche op bij het toiletgebouw. 

Achter de combinatie Hermans/Musset pakten de wereldkampioenen Marvin Vanluchene en Ben van den Bogaart het zilver. Etiennes broer Robbie Bax eindigde als bakkenist van Arne Dierckens net naast het podium: 4e.

Deelnemers aan het ONK zijspancross zoeken de schaduw op in afwachting van de start op het Eurocircuit.
Volledig scherm
Deelnemers aan het ONK zijspancross zoeken de schaduw op in afwachting van de start op het Eurocircuit. © Marcel Luyckx/ED

Heer en meester

Bij de quads kan Mike van Grinsven het kampioenschap bijna niet meer ontgaan. De rijder uit Heesch scoorde in Valkenswaard wederom maximaal. Hij is dit seizoen heer en meester op de vierwieler. Van Grinsven won alle 8 manches. Zijn enig overgebleven concurrent Joe Maessen verspeelde raakte door pech ver achterop. Gedesillusineerd na een aaneenschakeling van tegenslagen nam Maessen halverwege de eerste manche de afslag naar het rennerskwartier op het Eurocircuit.