Kiki Bertens.
Volledig scherm
Kiki Bertens. © epa

Kwartfinale eindstation voor Bertens op Wimbledon

De snel opgelopen Kiki-koorts kan weer gaan liggen. De kwartfinale bleek vanmiddag het eindpunt van de verrassende Wimbledon-reis van Kiki Bertens. De Duitse Julia Görges was simpelweg te goed voor de Nederlandse: 6-3, 5-7, 1-6.

Nabeschouwing

reuters
Volledig scherm
© reuters

Door Rik Spekenbrink

Daarmee kwam een einde aan een onverwacht goed grand slam voor Bertens. Die was zonder enige verwachting naar Londen afgereisd, noemde Wimbledon een voorbereidingstoernooi op hardcourtseizoen. Ze schakelde op het gras, haar minst favoriete ondergrond, in de derde en vierde ronde top 10-speelsters Venus Williams en Karolina Pliskova uit. Görges was een station te ver, de kwartfinale het eindstation.

De eerste set was meteen van hoog niveau. Veel eerste services in van beide kanten, harde klappen vanuit het achterveld, weinig fouten en een paar fijne dropshots. Tot 3-3 was het Görges die eenvoudiger door haar opslagbeurten heen kwam. In de zevende game kreeg de Duitse ook een eerste breekkans, maar die werkte Bertens keurig weg. De game daarna speelde Görges voor het eerst een paar mindere punten en daarop sloeg de Nederlandse wel direct toe. Het uitserveren ging zonder problemen: 6-3.

Ook in het tweede bedrijf nam Görges het initiatief. Ze overleefde een breekpunt in de openingsgame, brak Bertens op 1-2 en stoomde door naar 1-4. Die was dit toernooi echter niet snel van de leg. Ze bleef dezelfde tactiek hanteren, wachtte op haar kans en greep die op 2-4 door direct weer terug te breken. Bertens werkte ook twee setpunten weg op 4-5, maar een ietwat ongelukkige servicegame op 5-6 was te veel van het goede: 5-7.

Görges had de partij met succes gekeerd. In de beslissende set schroefde ze haar niveau nog wat verder op, won op enig moment 13 van de 15 punten en blies Bertens zo nu en dan van de baan. De tank van de Nederlandse was leeg, getuige een hoop onnodige fouten. In no-time stond het 1-5 en ook het uitserveren was geen probleem voor de ontketende Görges, die in de halve finale Serena Williams treft.

Met een mooie omhelzing voor haar Görges, met wie ze vorig jaar een paar toernooi dubbelde, eindigde Wimbledon 2018 voor Bertens.

epa
Volledig scherm
© epa
epa
Volledig scherm
© epa
ap
Volledig scherm
© ap

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Over en uit voor Kiki Bertens op Wimbledon. Ze verliest de derde set met 6-1.

5-1 voor Julia Görges in de derde set, het is hier bijna klaar voor Kiki Bertens.

Dit gaat de verkeerde kant op: 4-1 voor Görges.

De partij lijkt Bertens te ontglippen. Ze maakt te veel fouten, terwijl Görges haar niveau vasthoudt: 3-1 voor de Duitse.

Op Centre Court lijkt Serena Williams hard op weg naar de halve finale: 4-2 in de derde set. De Amerikaanse tennisdiva gaat het opnemen tegen de winnaar van deze kwartfinale.

Julia Görges neemt de leiding weer in de derde set: 2-1.

Maar, en dat is een nieuwe trend dit toernooi, ze gaat er bepaald niet slechter van tennissen. Bertens werkt twee breekpunten knap weg: 1-1.

Bertens ergert zich als de ballenjongen niet snel genoeg de bal aangooit. De frustratie komt uit haar eigen mindere servicegame.

Kiki Bertens heeft het even zwaar: van de laatste vijftien punten won ze er slechts twee. Julia Görges staat met 1-0 voor in de derde set.

Op Centre Court is ook een derde set nodig bij de kwartfinale tussen Serena Williams en Camila Giorgi. De Canadese rapper Drake kijkt toe.

Drake.
Volledig scherm
Drake. © afp

Een wat ongelukkige servicegame van Bertens, die het setpunt nu niet weet weg te werken: 7-5 voor Görges. We gaan dus naar een beslissende derde set. Niet onverdiend, gebiedt de eerlijkheid te zeggen.

Julia Görges pakt de leiding weer in de tweede set: 6-5.

Julia Görges.
Volledig scherm
Julia Görges. © epa

Na een aanvankelijk shaky game komt Bertens sterk terug. Ze werkt twee setpunten weg: 5-5.

Julia Görges grijpt de leiding weer in de tweede set: 5-4.

Bertens trekt de stand knap gelijk in de tweede set: van 1-4 naar 4-4.

Bertens krijgt en grijpt haar kans direct en breekt terug: 3-4.

Bertens pakt de zesde game in de tweede set: 4-2 voor Görges.

'Come on Kiki!' klinkt het. Het publiek op Court 1 lijkt een lichte voorkeur te hebben voor Bertens, die wel in de problemen zit in deze tweede set.

Julia Görges heeft er een flink schepje bovenop gegooid in de tweede set en Bertens heeft het zwaar met het goede spel van haar Duitse opponente, die nu 4-1 voor staat in de tweede set. Kan Bertens nog terugkomen of krijgen we een beslissende derde set?

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

anp
Volledig scherm
© anp

Kiki Bertens kan een voor Nederlandse begrippen bijna unieke prestatie leveren door vanmiddag de halve finale van Wimbledon te bereiken. De 26-jarige Westlandse moet dan wel eerst nog winnen van Julia Görges, de Duitse nummer 13 van de wereld. Bertens - Görges is de tweede partij op baan 1. De eerste, tussen Dominika Cibulkova en Jelena Ostapenko, begint om 14.00 uur.

Bertens versloeg in Londen inmiddels al twee spelers uit de top tien, Venus Williams en (in de achtste finale) Karolina Pliskova. Bertens is de eerste Nederlandse die in Londen de laatste acht bereikt sinds Michaëlla Krajicek in 2007. Voor Krajicek was dat destijds het eindstation. Als Bertens de halve finale haalt, volgt ze Betty Stöve op. De Rotterdamse haalde in 1977 zelfs de finale van Wimbledon.