Leicester heli-crash: Hét ultieme voetbalsprookje krijgt dikke rouwrand

VIDEO/UPDATEBij het stadion van Leicester City is de helikopter van Leicester-eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha neergestort. De Thaise zakenman zat aan boord met zijn dochter. Zo krijgt hét ultieme voetbalsprookje van Vichai een dikke rouwrand.

Zoals gebruikelijk pikte de helikopter van Vichai één of meerdere bestuursleden van Leicester City op bij het King Power Stadium. De wedstrijd zat er weer op na het 1-1-gelijkspel tegen West Ham. Alleen deze keer liep het tochtje met de heli gruwelijk mis. 

5 miljard

Volledig scherm
Clubeigenaar Vichai Srivaddhanaprabha wordt door spelers op handen gedragen zeker sinds hij in 2016 met Leicester City de Premier League won. © EPA
Volledig scherm
© AP

Vlak na het opstijgen en vlakbij het stadion crashte de heli. Bronnen rond de familie van de 60-jarige clubeigenaar bevestigen tegenover de BBC dat Vichai is omgekomen. Wie was Vichai Srivaddhanaprabha? Deze Thaise zakenman heeft volgens Forbes een geschat vermogen van - schrik niet - zo’n 5 miljard dollar. In 2010 kocht hij de Engelse club Leicester City. Wat volgt is misschien wel het bijzonderste heldenverhaal in de geschiedenis van het betaald voetbal. Een zakenman in tax free spullen uit Thailand koopt voor 57 miljoen dollar een club. ‘Een onwaarschijnlijke held', betitelt The Independent hem nog. 

Toen Vichai de Britse club kocht speelde het in League One, het derde (!) niveau van de Britse voetbalcompetitie. Vergelijk het met onze tweede divisie, waar in Nederland bijvoorbeeld de IJsselmeervogels en Kozakken Boys wekelijks hun opwachting maken. Hét gezicht van de wederopstanding van Leicester was Vichai, als financier van het team dat klom van League One naar de Premier League. 

Verbazing

Volledig scherm
Rechts eigenaar Vichai Srivaddhanaprabha na het winnen van de Britse Premier League met Leicester in 2016. Hij kocht de club in 2010 toen nog actief op het derde niveau. Links zijn zoon Aiyawatt, vice-voorzitter van de club. Hij zat niet aan boord van de heli. © EPA

Vichai speelde in 2016 de hoofdrol in zijn eigen voetbalsprookje. Na jaren van dominantie door de ‘big six', de grootste zes clubs van de Premier League, bezorgde hij de fans van Leicester de ervaring van hun leven. Tot veler verbazing hielp de Thaise zakenman Leicester in 2016 zelfs naar de Premier League-titel. Mede dankzij de goals van van Jamie Vardy en Riyad Mahrez ging hij er vandoor met de hoofdprijs van het Britse voetbal, de grootste en rijkste voetbalcompetitie ter wereld.

Dat niemand dat verwacht had blijkt wel uit de scores bij de Britse bookmakers. Wie in het seizoen 2015-2016 vooraf voorspelde dat Leicester de Premier League zou winnen, kreeg bij de Britse wedkantoren voor elke pond inleg, liefst 5000 pond terug. Dat huzarenstukje smaakte voor Vichai naar meer. Vorig seizoen werd hij de nieuwe eigenaar van de Belgische tweedeklasser OH Leuven.

Ook de spelers van de Britse stuntploeg profiteerden mee van het door Vichai vergaarde fortuin. Zij kregen na het winnen van die titel ‘een aardigheidje’ van Vichai. De steenrijke voorzitter deed ze negentien fonkelnieuwe BMW’s cadeau. Geschatte waarde van de I8-klasse? Dik 123.000 euro. 

King Power

Volledig scherm
Het stadion in Engeland draagt de naam van King Power, naar zijn tax free outlets in Thailand. © EPA

De Britse fans zijn inmiddels gewend geraakt aan de helikopter die na elke thuiswedstrijd zo'n anderhalf uur na het laatste fluitsignaal vertrekt met zijn Vichai en de zijnen om het drukke verkeer te mijden. Het stadion van het Britse Leicester, het ‘King Power Stadion’, draagt de naam van zijn tax free imperium. Alleen deze zaterdag volgt de nachtmerrie van elke Leicester-voetbalfan. 

Plots valt de helikopter uit. ,,De motor stopte gewoon. De helikopter maakte eerst een zoemend geluid, nadien was het muisstil en volgde er een luide knal‘’, vertelt een fotograaf die het zag gebeuren. Volgens The Guardian ontstond er meteen na het incident paniek. Supporters die naar hun auto stapten waren in shock en Leicester-doelman Kasper Schmeichel zou in tranen zijn uitgebarsten. 

Naast de eigenaar is bekend geworden dat ook zijn dochter en twee piloten om zijn gekomen bij de heli-crash. De identiteit van passagier nummer vijf is nog onbekend. Ook is het nog de vraag of er slachtoffers op de grond te betreuren zijn, doordat ze op de parkeerplaats zijn geraakt door brokstukken. Vast staat wel dat Aiyawatt Srivaddhanaprabha, de zoon van Vichai, hoe dan ook niet aanwezig was bij het gelijkspel tegen West Ham. Hij is vice-president van Leicester, de huidige nummer twaalf van de Premier League. Zelfs als hij het voetbalsprookje van zijn vader voort zou kunnen zetten, is zeker dat het gisterenavond met de helicrash een dikke rouwrand heeft gekregen. 

Volledig scherm
Een Leicester City-fan legt een sjaal bij het voetbalstadion nadat bekend is geworden dat clubeigenaar Vichai Srivaddhanaprabha is omgekomen bij de heli-crash. © REUTERS
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS