Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld.
Volledig scherm
Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. © ANP

Mighty Mike en Barney: allebei op wraak belust

CLASHHet is dé affiche tot dusver op het WK darts: de kwartfinalepartij tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld van vanavond (20.00 uur). Beide Nederlanders zijn op wraak belust.

Door Max van der Put

Van Barneveld wil wraak
Het zit Raymond van Barneveld nog steeds niet lekker, die nederlaag tegen Michael van Gerwen vorig jaar in de halve finale van het WK darts. Gooit hij 109,34 gemiddeld met drie pijlen, wordt-ie nog met 6-2 aan de kant gezet door Mighty Mike, die er met 114,05 overheen denderde. Dat Barney – die een ronde eerder Phil Taylor elimineerde - met het hoogste moyenne van een verliezer ooit op een WK de boeken in ging, bood de Hagenees totaal geen troost. Kapot was hij er van.  ,,Als je verliest, dan heb je niks'', verklaarde hij ontgoocheld op de voor hem zo karakteristieke manier met gebogen hoofd. Wat moest hij nou nog meer doen om weer eens een groot toernooi te winnen?

Van Gerwen wil wraak
Een jaar eerder waren de rollen omgedraaid. In de derde ronde van dat WK stonden Barney en Mighty Mike ook al tegenover elkaar. Van Gerwen mocht zich toen nog meer beklagen na zijn 4-3 nederlaag. Hij scoorde op vrijwel alle fronten beter dan zijn opponent. Zowel qua gemiddelde (105,78 om 100,44), finishpercentage (42,86% tegen 33,33%) als hoogste uitgooi (170 versus 124). Van Barneveld – toen net opa geworden – toonde zich al net zo’n sluipschutter als in de ronde daarvoor tegen Stephen Bunting, toen hij ook al met een minder moyenne (94,63 tegen 96,18) met 4-3 aan het langste eind had getrokken. Na zijn nederlaag tegen Barney toonde Van Gerwen zich op het podium een waardig verliezer. ,,Hij is een betere verliezer dan ik'', zag Van Barneveld. Maar dat wil nog niet zeggen dat Van Gerwen een goede verliezer is. Deze nederlaag doet hem nog altijd pijn.

Tekst gaat verder onder de foto

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen.
Volledig scherm
Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. © ANP

De twee grootste Nederlandse darters bereiden zich allebei op karakteristieke wijze voor op de onderlinge ontmoeting in de kwartfinale van het WK.

Quote

Ik stop pas als ik meer wereldti­tels heb dan Raymond

Michael van Gerwen

Michael van Gerwen raakte zijn pijlen gisteren niet aan en ging ‘lekker ontspannen’ en leuke dingen doen met vrouw en kind, die hem het hele WK vergezellen in het luxueuze Renaissance Hotel in hartje Londen. ,,Ik hoef toch niet meer te leren daten?'', verklaarde Van Gerwen zijn vrije dag voor de kraker tegen Barney. Die hij zal moeten verslaan als hij snel zijn voornaamste doelstelling wil behalen. ,,Ik stop pas als ik meer wereldtitels heb dan Raymond.''

De 50-jarige Hagenaar bracht de donderdag door met zijn nieuwe begeleider, die hij zo’n vijf maanden geleden leerde kennen: de Haagse zanger Jerry van Vianen. ,,Hij voelde een klik'', aldus Van Vianen. ,,En hij vroeg me of ik hem bij wilde staan. Te beginnen met het WK. Ik was geboekt voor een concert op tweede kerstdag; dat heb ik afgezegd. De opdrachtgever had er gelukkig begrip voor.''

Van Vianen is de volgende in de lange rij van metgezellen met wie Barney zich in zijn carrière heeft omringd: Ad Schoofs, Tobie van Laarhoven, Ed van der Veer, Jaco van Bodegem… Hun voornaamste taak was om Van Barneveld in zichzelf te laten geloven. ,,Praten, praten, praten'', aldus Van Vianen.

Ultieme wil

Quote

Als ik gooi zoals ik nu deed, valt er wat te halen voor mij

Raymond van Barneveld

Barney en Van Gerwen mogen totaal verschillende types zijn, één ding hebben ze gemeen: de ultieme wil om zich te bewijzen. Verliezen haten ze. Bij beiden ligt de oorzaak in hun jeugd. Van Gerwen werd gepest met zijn overgewicht en vindt het prachtig dat hij alle pestkoppen nu kan uitlachen, als dartsmiljonair. Van Barneveld kreeg toen hij opgroeide zelden of nooit complimenten van zijn vader en vermoedt dat dit grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. Zichzelf nooit goed genoeg vinden. Een betreurenswaardige eigenschap, die hem echter geen windeieren heeft gelegd en ook vandaag weer kan helpen wanneer hij als underdog begint aan de zware klus tegen Michael van Gerwen.

De psychologische oorlogsvoering begonnen de twee Nederlanders al direct nadat ze hun partij in de derde ronde hadden gewonnen. Raymond van Barneveld wist toen nog niet wie zijn tegenstander zou worden. ,,Maar normaal gesproken wordt Michael dat. Als ik gooi zoals ik nu deed, valt er wat te halen voor mij vrijdag.'' Van Gerwen ging nog een stapje verder. ,,Ik ben beter dan Raymond. Dat weet ik, dat weet hij. Ik moet het alleen nog wel even laten zien.''

Michael van Gerwen won, in 2006 alweer, op de World Darts Trophy van Raymond van Barneveld.
Volledig scherm
Michael van Gerwen won, in 2006 alweer, op de World Darts Trophy van Raymond van Barneveld. © ANP
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement