Renée van Laarhoven (rechts) in het clubtenue van Kampong, recent in de zaal.
Volledig scherm
Renée van Laarhoven (rechts) in het clubtenue van Kampong, recent in de zaal. © Koen Suyk

Nederlandse tophockeyster verwijdert Twitteraccount na uitlachen fan en weigert commentaar

UPDATEDe internationale hockeyfederatie FIH heeft na een kwetsend bericht op sociale media van speelster Reneé van Laarhoven, vaste waarde bij Dames 1 van SV Kampong en vorig jaar nog hockeyinternational, de onafhankelijke integriteitscommissie ingeschakeld. ,,Respect is één van de kernwaarden van onze sport en dient altijd aanwezig te zijn. Aangezien het bericht afkomstig was van een hockeyspeelster, hebben we deze commissie geïnformeerd”, laat de FIH weten.

De in Tilburg opgegroeide Reneé van Laarhoven (22) is de vriendin van international Sander de Wijn, ook hockeyer van Kampong. Hij kreeg in het weekeinde na een interland tegen Argentinië in Buenos Aires een verzoek van een vrouwelijke Argentijnse fan. Zij wilde dolgraag zijn T-shirt hebben.

Laatdunkend

Van Laarhoven kreeg een foto van haar te zien en reageerde laatdunkend op Instagram. Ze dacht het gewraakte berichtje aan De Wijn te sturen, maar de kwalijke tekst (‘dikke trol’) ging rechtstreeks naar de Argentijnse afzender. Carolina, de beledigde fan, zette een screenshot van de reactie van Van Laarhoven op Twitter waarna een internationale hockeyrel was geboren.

De Nederlandse hockeybond KNHB nam gisteravond direct afstand van het bericht van Van Laarhoven, die overigens niet behoort tot de olympische kerngroep van Oranje voor Tokio 2020. ,,Onze nationale teams houden van de sfeer en alle Argentijnse fans en we kijken ernaar uit om nog veel meer wedstrijden te spelen voor dit geweldige publiek.”

Twitter verwijderd

Van Laarhoven heeft inmiddels haar welgemeende excuses aangeboden aan de Argentijnse vrouw. Deze heeft de excuses geaccepteerd. ,,Ze hebben mij een shirt aangeboden en alle berichten gewist.”

De van oorsprong Brabantse, maar sinds enige jaren Utrechtse, krijgt ook vandaag nog een stortvloed aan negatieve reacties over zich heen en voelde zich daardoor zelfs genoodzaakt haar Twitteraccount te verwijderen en haar Instagram af te schermen. Haar vriend nam het voor haar op en meldde dat de ontstane ophef hen veel schade heeft toegebracht.

Quote

Er komt op dit moment ontzettend veel op hen af

Woordvoerder KNHB

Erg geschrokken

Van openbare excuses is echter geen sprake. Zowel Van Laarhoven als haar vriend Sander de Wijn willen desgevraagd niet reageren. Ze verwijzen de media door naar de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), die gisteren al verontwaardigd reageerde. ,,De KNHB en de Nederlandse teams nemen afstand van dit bericht‘’, klonk het via Twitter.

Een woordvoerder van bond laat weten dat beide hockeyers erg geschrokken zijn van de ontstane ophef. ,,Er komt op dit moment ontzettend veel op hen af. Voordat we een besluit nemen over eventuele vervolgstappen, gaan we hen eerst ondersteunen in hoe hier zo goed mogelijk mee om te gaan.”