Volledig scherm
PSV speelt de komende duels in principe alleen nog voor de eer. © ANP Pro Shots

PSV kan nog voor spanning rondom wangedrocht zorgen

EINDHOVEN - PSV is in principe uitgespeeld in de eredivisie en de laatste loodjes in de competitie wegen dan net wat zwaarder dan anders. 

In Eindhoven is de afgelopen weken het besef ingedaald dat, afgezien van de Johan Cruijff Schaal, dit seizoen niets tastbaars meer oplevert. De tweede plek? Tja. Ajax zou in dat geval punten moeten laten liggen tegen Go Ahead Eagles (thuis) én tegen Willem II (uit). Die kans is minimaal, aangezien er geen reden is om te veronderstellen dat de aanstaande degradant erin slaagt om een of drie punten weg te slepen uit Amsterdam. Dat Ajax op de slotdag bij Willem II nog een tikkie krijgt, is niet uit te sluiten. Het doelsaldo van de Mokummers is echter 8 goals beter dan dat van PSV en dat moet voor de Amsterdammers voldoende zijn om de tweede plek in dat geval vast te houden. 

PSV moet de komende weken eerst maar eens zien dat het de laatste twee duels van het seizoen schadevrij doorkomt, in de wetenschap dat het jaar in het water is gevallen. Volgende week vecht FC Groningen voor de laatste kansen om nog in de play-offs voor Europa League-voetbal terecht te komen. De noorderlingen moeten hun puntenaantal uitbreiden om een goede kans op het gewenste ticket te houden. Concurrent Heracles speelt thuis tegen ADO en kan zich bij winst en een verliespartij van FC Groningen plaatsen bij de vier teams die vechten om het laatste en minst gunstige Europa League-ticket. 

Hoewel er commercieel voordelen zitten aan die slotcompetitie en er nog wat spanning voor de buitenwacht blijft, zijn de play-offs sportief gezien een wegwerpartikel en wangedrocht tegelijk. Er is maar een ploeg die dat laatste ticket voor de Europa league op sportieve gronden heeft verdiend en dat is FC Utrecht. De spelregels waren vooraf duidelijk en er is niets aan te veranderen, maar het is tamelijk bizar dat een team dat inmiddels 17 van de 32 wedstrijden verloren heeft (ADO), nog steeds een niet te verwaarlozen kans heeft om daarin terecht te komen. Bij twee zeges zou dat zomaar het geval kunnen zijn en kan ADO net zo ver als FC Utrecht zijn.  Ook Willem II heeft nog een waterkansje.