PSV moet in Kroatische hitte het vege lijf zien te redden

EINDHOVEN - Het toegangsplein bij Stadion Gradski vrt van NR Osijek oogt eerder als een vooroorlogse penitentiaire binnenplaats voor addergebroed van het zwaardere soort, dan de poort naar een voetbalpodium. Onder het beton van de tribunes liggen duivenveren en lege verpakkingen van alcoholische versnaperingen. Het is duidelijk: PSV is aanbeland in de kelder van het Europese clubvoetbal. Een niveau waar niet veel te winnen valt, maar waar reputaties kunnen sneuvelen en vedetten diep kunnen vallen. Het gaat erop donderdagavond in Kroatië, zo is de verwachting.

Volledig scherm
PSV traint in Osijek voor de voorronde Europa League. © Joep Leenen

Een stel schuin op elkaar gestapelde betonblokken buiten het Stadion Gradski vrt van NK Osijek belooft op voorhand weinig goeds voor PSV. De staat van het geraamte van het onderkomen van de Kroatische tegenstander lijkt een beetje op de huidige gesteldheid van het bouwwerk van technisch manager Marcel Brands bij PSV. Het team wankelt na vorige week in internationaal verband. De ploeg wacht vanavond letterlijk en figuurlijk een heet avondje op het vierlandenpunt in Oost-Kroatië. 

Ga er maar aanstaan. De opdracht voor trainer Phillip Cocu en zijn PSV-manschappen van donderdag (20.45 uur) is op voorhand niet eenvoudig. De club staat na het echec tegen NK Osijek in eigen huis (0-1) van vorige week onder hoogspanning en moet op het vierlandenpunt van Kroatië de eigen eer en die van de eredivisie (in verband met de te behalen UEFA-punten) zien te redden.

Na een dag van verschroeiende hitte moet PSV in de beklemmende warmte van Osijek snel zien toe te slaan om het geloof bij de Kroaten vlot weg te nemen. PSV wil zelf het liefst meteen ruimte creëren voor een normale uitslag, want de ploeg hoort uiteraard gewoon te winnen van de formatie die in Stadion Gradski vrt de hoofdact is. De afgelopen 44 jaar streden de Eindhovenaren altijd mee in een Europees hoofdtoernooi en nog nooit was de club begin augustus al uitgeschakeld.

Strijdplan

De verleiding is groot om donderdagavond direct te gaan stormen, maar gezien de verwachte extreme hitte (het kwik stijgt overdag naar verwachting tot 40 graden) zou zo’n strijdplan ook riskant kunnen zijn. Lukt het niet om te scoren en raakt de energie op, dan speelt dat de Kroaten natuurlijk in de kaart.

Het wordt sowieso een duel waarin andere zaken dan alleen voetbaltechnische aspecten een rol gaan spelen, dacht Cocu woensdagavond. ,,Wij gaan ons plaatsen en het kan ook zijn dat we daarbij geduld nodig hebben’’, straalde hij zelfverzekerd uit, zonder arrogant te willen overkomen. ,,Vorige week was het op een aantal punten niet goed en hebben we veel te weinig uit ons balbezit gehaald.’’

Quote

Wij gaan ons plaatsen en het kan ook zijn dat we daarbij geduld nodig hebben

Trainer Phillip Cocu

Tussen de regels door viel uit zijn verhaal af te leiden dat hij na de 0-1 nederlaag geworsteld heeft met het veroordelen van de prestatie en tegelijkertijd het creëren van perspectief. ,,Wij zijn de favoriet en de tegenstander speelt een van de grootste wedstrijden in het bestaan. Vorige week gingen ze met overtuiging de wedstrijd in en die benadering moeten wij ook hebben.’’

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (43%)
  • Nee (9%)
  • Te vroeg om te zeggen (48%)
56 stemmen