Volledig scherm
Rick van der Ven. © ANP

Rick van der Ven maakt het bondscoach makkelijk voor WK handboogschieten

Verrassingen had bondscoach Ron van der Hoff niet in petto bij het bekendmaken van de selectie voor de WK handboogschieten. Op het Stadhuis van toernooistad Den Bosch maakte hij de namen van de 13 sporters bekend. De WK is van 3 tot 18 juni in de Brabantse hoofdstad.

De derde plaats in de recurveploeg was lange tijd onzeker, totdat Rick van der Ven aan een opmerkelijke revival begon. Uitgerekend op de Parade, in juni de locatie voor de WK-finales, eiste de Ossenaar vorige zomer tot kampioen van Nederland na een mindere periode. Sindsdien ging het ook over de landsgrenzen crescendo met de prestaties van Van der Ven, de nummer 4 van de Olympische Spelen in 2012. ,,Rick heeft voor mij de keuze gemakkelijk gemaakt”, zei bondscoach Van der Hoff. Jan van Tongeren (Demen) is een van de afvallers. Hij staat reserve, in het geval van calamiteiten.

Olympische Spelen

Op basis van hun hoge positie op de wereldranglijst waren Limburger Steve Wijler en Sjef van den Berg (Heeswijk-Dinther) op voorhand zo goed als zeker van een WK-ticket. Het recurve-drietal moet in Den Bosch een teamticket en drie individuele startbewijzen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Een plaats bij de beste 8 landen volstaat. ,,We willen meer. Het doel is om op de Parade te staan en een medaille te halen.” Alleen de top 4 van het toernooi schiet straks met de Sint-Jan als decorstuk. De voorronden worden elders afgewerkt in Den Bosch, aan de Hekellaan.

De olympische kwalificatie geeft een extra lading aan het komende WK voor de recurveschutters. Voor de deelnemers in de niet-olympische compoundklasse draait het puur en alleen om de medailles. Ook daar ziet Van der Hoff volop kansen voor de Oranje-afvaardiging, individueel en als team. Het vrouwenteam is een volledig Brabantse aangelegenheid met Inge van Caspel (Oss, vriendin van Rick van der Ven), Jody Vermeulen en Sanne de Laat (beiden uit Eindhoven).

Paraschutter

De para-schutters nemen de eerste week van de WK voor hun rekening. Voor Nederland voldeed alleen rolstoeler Roy Klaassen uit Almere aan de limiet.   

Overige selecties.

Vrouwen recurve: Gabriela Bayardo, Sarina Laan en Sietske Visser.

Mannen compound: Mike Schloesser, Peter Elzinga en Sil Pater.

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8818 stemmen