Rollertje van Linskens dertig jaar oud: 'Nu zouden ze roepen dat 't matchfixing is'

VideoPrecies dertig jaar geleden was Edward Linskens verantwoordelijk voor misschien wel de belangrijkste goal in de geschiedenis van PSV: het uitdoelpunt in het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid.

Edward Linskens is na 30 jaar nog altijd de belichaming van dé PSV-sensatie in de vorige eeuw, in het Bernabéu-stadion in 1988. De schutter van die hele rare bal die in de herinnering nog steeds rolt en de weg plaveide naar het grootste succes in de clubgeschiedenis van PSV. ,,Hij kon er gewoon niet in", vertelde Linskens in 2016 aan deze krant. ,,Het kón niet, maar ineens tilt de keeper (Francisco Buyo, red.) dat linkerbeen op en rolt-ie nog een eeuw door. In mijn beleving raakte hij daarna het net niet eens." Hij schatert: ,,Nu zouden ze bij zoiets meteen van alle kanten roepen dat het matchfixing is." 

In 1988 was de nog maar 19-jarige Linskens voor de ogen van honderden miljoenen voetballiefhebbers ineens de gevierde man. De 1-1 in Spanje voelde als een fraaie overwinning. Real Madrid kwam twee weken later in Eindhoven niet tot scoren. Met de beslissende uitgoal van Linskens dompelde PSV de Spanjaarden in rouw, omdat de belangrijkste bijzaak in het leven voor even ophield met bestaan.

Volledig scherm
Eric Gerets en Ronald Koeman bejubelen Edward Linskens na zijn treffer in Madrid. © anp
Volledig scherm
Edward Linskens in 2016. © Ton van de Meulenhof,
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement