Volledig scherm
Sharon van Rouwendaal maandagavond op de rode loper tijdens de premiere van 0,03 seconde van regisseur Suzanne Raes in Pathe Tuschinski. Foto Sander Koning © ANP

Sharon van Rouwendaal put kracht uit pijn lijden

AMSTERDAM - Pijn, eenzaamheid en euforie. Die woorden staan symbool voor olympisch zwemkampioene Sharon van Rouwendaal (23) in de film 0,03 seconde.

De zwemfilm 0,03 seconde ging maandagavond in première in Theater Tuschinski in Amsterdam. Kort voor haar entree op de rode loper legde deze krant aan een van de hoofdrolspelers Sharon van Rouwendaal drie scènes uit de film voor die symbool staan voor haar zwemleven. De olympisch kampioene op de 10 kilometer in Rio verklaart.

PIJN

Meer dood dan levend stapt Van Rouwendaal uit haar trainingsbad in het Zuid-Franse Narbonne na een setje van 20 keer 400 meter.

,,Sinds ik in Frankrijk train onder Philippe Lucas, nu bijna vier jaar, heeft mijn pijngrens een nieuwe dimensie gekregen. Ik kan door de verzuring heen zwemmen. Dat krijg je wel met setjes van 20 keer 400 meter of 10 keer 1000 meter. Ik weet dat veel andere zwemsters dat niet zouden kunnen. Keihard trainen geeft me heel veel vertrouwen. Tijdens mijn olympische tien kilometer sprintte ik op een gegeven moment weg van de groep. Even later deden mijn benen zo’n pijn... Puur op mentale kracht kon ik doorgaan.”

EENZAAMHEID

Haar konijn Valentijn heeft het aardse voor het eeuwige verruild. ‘Nu heb ik niemand meer om tegen te praten’.

,,Als ik thuiskwam praatte ik altijd even tegen mijn konijn. Het was ook fijn dat ik ergens voor kon zorgen. Dat viel na zijn dood opeens weg. Na de zomer heb ik een hond gekocht: Rio. Toen ik een paar weken weg was voor het zwemmen, heeft mijn moeder in Eindhoven voor hem gezorgd. En nu krijg ik ’m niet meer terug, haha. Ze is helemaal aan hem gehecht en andersom ook. Dus dat is prima. Nee, ik ben nu niet op zoek naar een ander huisdier. Ik voel me ook minder eenzaam dan vorig jaar. Het trainen gaat lekker en ik heb al bereikt wat ik wilde bereiken: goud. Dat geeft rust.”

EUFORIE

Van Rouwendaal kroont zich op de Copacabana tot olympisch kampioene. Haar excentrieke coach Philippe Lucas kijkt stoïcijns toe en vertrekt geen spier.

,,Hij keek geconcentreerd wat er met zijn andere pupil de Française Aurélie Muller was gebeurd. Zij lag tweede en werd gediskwalificeerd. Toen ik uit de zee stapte, omhelsde Philippe mij en kreeg ik een kus op mijn voorhoofd. Hij was nog nooit zo trots geweest. Ik zag zelfs zijn ogen glinsteren. Het eerste wat hij zei was: ‘En is het ’t allemaal waard geweest?’ Ja. Zeker weten. Ik zou heel graag tot 2020 onder hem willen blijven trainen.”

De sportdocumentaire 0,03 van regisseur Suzanne Raes is vanaf donderdag 13 april te zien in de bioscoop.