WK-debutant Luuk Swinkels: ‘Sprong naar wereldtop is niet onhaalbaar’
Met een 51ste plaats en een koffer vol inspiratie keerde trampolinespringer Luuk Swinkels (19) uit Beek en Donk terug van het WK in Azerbeidzjan.
Coach Lennard Villafuerte bleef achter in Bakoe voor het junioren-toernooi. Bij het afscheid drukte hij Luuk Swinkels op het hart dat hij deze week rust zou nemen. Toch was de WK-ganger bijna dagelijks weer te vinden in de trainingshal van Flik-Flak in Den Bosch. ,,Ik heb juist extra zin om te trainen. Heb nieuwe motivatie opgedaan in Bakoe, nieuwe dingen gezien. Laat ik dan maar lekker doorpakken, want met corona kan ik nu toch niet vieren dat ik naar het WK geweest ben.”
Het zijn nog wel een paar stappen die ik moet zetten, maar het is niet onhaalbaar.
Tussen de Nederlandse en de wereldtop gaapt nog een enorme kloof, ondervond de 19-jarige Beek en Donkenaar. Na de kwalificatie zat zijn toernooi erop. ,,Ik vond de finale met onder anderen de olympisch kampioen heel vet om te zien. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Die finalisten zijn supergoed, maar als ik naar de sprongen kijk: de meeste die zij in de oefening doen kan ik al los. Het is een kwestie van aan elkaar plakken, netter springen en hoogte krijgen. En dan lijkt het verschil ineens mee te vallen. Het zijn nog wel een paar stappen die ik moet zetten, maar het is niet onhaalbaar.”
Geldkraan dicht
Rea Lenders was in 2012 de laatste trampolinespringer uit Nederland op de Olympische Spelen. Door het uitblijven van prestaties draaiden NOC*NSF én gymnastiekunie KNGU de geldkraan dicht voor de springers. Dat betekent dat de sporters zelf reis- en verblijfkosten moeten betalen voor buitenlandse toernooien. En niet alleen voor zichzelf, ook voor de coaches, de fysiotherapeut en zelfs voor de juryleden die meegaan.
Wie is er dan nog zo gek om veel tijd, energie én geld in de trampolinesport te steken. Luuk Swinkels dus. De grootste sponsors zijn zijn ouders. ,,Het is moeilijk om sponsors te vinden voor trampolinespringen. Ik heb nu een tussenjaar na mijn vwo-eindexamen. Als ik ga studeren, tussendoor geld bij elkaar moet rapen voor wedstrijden en tijd in trainingen steken, wordt het lastig om nog goede prestaties neer te zetten.”
Doorbraak
Clubgenoot en synchroonpartner Milco Abrahams fietste onder andere half Nederland door om geld bijeen te schrapen. ,,Hij doet dat wel goed, is ook elke dag bezig met video’s voor sociale media. Daar ben ik niet zo van.” Als duo braken Abrahams en Swinkels in 2018 internationaal door brons te winnen op het EK junioren, ook in Bakoe.
Met kunstjes op de trampoline in de tuin in Beek en Donk is het ooit begonnen. Zijn ouders hadden er geen idee wat ze zich op de hals haalden toen ze hem als elfjarige een keer ‘los lieten’ in de trampolinehal van Flik-Flak. ,,Ik mocht eigenlijk alleen maar recht omhoog springen, omdat het anders te gevaarlijk zou zijn. Als ze niet keken, deed ik stiekem wat salto’s. Dat hadden ze dus toch gezien. Vroegen ze na afloop of ik het eens wilde proberen bij de gevorderde recreanten.” Dat bleek onder zijn niveau. Via de talentendag belandde hij in de wedstrijdgroep om met reuzensprongen uit te komen in de topsportgroep. ,,Nu spring ik negen keer per week in Den Bosch. Ja, het is best wel geëscaleerd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMOverzicht
De uitslagen, doelpuntenmakers en verslagen van het amateurvoetbal
Ook deze zondag rolde de bal weer volop in het Brabantse amateurvoetbal. Lees alles terug in ons overzicht! -
PREMIUMANALYSE
Druk op trainer Van Nistelrooij neemt toe: bij PSV is het redden wat er nog te redden valt
Eindhoven -
Met video
Uitzinnige menigte wacht Lionel Messi op in Buenos Aires, bondscoach ziet ‘gelukkig mens’
Lionel Messi had over zijn populariteit in eigen land al niets te klagen, maar sinds hij Argentinië de wereldtitel heeft bezorgd, lijkt zijn status haast mythische vormen aan te nemen. Rustig een vorkje prikken in hoofdstad Buenos Aires is er dan ook niet meer bij, merkte hij deze week. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
Giulio Ciccone troeft Primoz Roglic en Remco Evenepoel af in eerste bergrit Ronde van Catalonië
De tweede etappe in de Ronde van Catalonië is een prooi geworden voor Giulio Ciccone. De renner van Trek–Segafredo bleek op de slotklim, van 11 kilometer à gemiddeld 8 procent, de beste benen te hebben. Primoz Roglic en Remco Evenepoel verloren de sprint van de Italiaan en eindigden als tweede en derde. Roglic behoudt wel zijn leiderstrui. -
Met video
Jutta Leerdam stelt Jac Orie gerust tijdens vakantie: ‘Ik schaats onder water’
Jutta Leerdam heeft tijdens haar vakantie in Mexico haar coach Jac Orie van schaatsploeg Jumbo-Visma gerustgesteld. De schaatsster zette filmpjes op Instagram waarin te zien is dat ze aan het duiken is. Zelfs onder water maakt ze schaatsbewegingen. ‘Maak je geen zorgen Jac Orie, ik ben aan het trainen’, schreef Leerdam er met een knipoog bij.